Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velkým SUV od General Motors mohou hořet stěrače

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Za mořem jsou svolávací akce běžnou praxí, a to i ty mamutí. Nyní má problém GM, u jeho crossoverů může dojít k požáru motorku stěračů.

Full-size trojčata Buick Enclave, Chevrolet Traverse a GMC Acadia postavená na platformě GM Lambda sice v Evropě nekoupíte, ale objevuje se u nich bezesporu zajímavá závada, která klidně skončí dost nešťastně. Požárem... Na vině je elektrický motorek stěračů, který se přehřeje a může zkratovat. Výrobní vadu mají konkrétně kryty motorků. Problém oznamuje pochopitelně nejprve kouř, teprve až poté případně oheň, jak koneckonců uvádí GM ve svém tiskovém prohlášení. O riziku zranění tak nemůže být pochyb.

Koncern podle agentury Associated Press (AP) doporučuje čelní sklo tímto způsobem nečistit do té doby, než sám problém vyřeší a klienty s dotčenými vozy povolá do servisů. Co dělat, když začne pršet? I na to jsou u GM připraveni, majitel prostě zavolá a křížence mu přímo k výměně odveze odtahovka.

Svolávací akce se týká celkem 31.685 vozů, vcelku nových, byly prodány už v modelovém roce 2016 a vyrobeny letos mezi 18. srpnem a 24. zářím. Není tedy nijak obsáhlá a závada je samozřejmě potenciální, na problém se navíc přišlo poměrně brzy, což je určitě dobře. Přímo v USA se nachází 29.295 a v Kanadě pak 1.073 , zbylých 1.317 v Mexiku, případně na nemnoha exportních trzích. Ovšem pozor, většina z nich, konkrétně 25.280 ještě odpočívá na skladech dealerů, v provozu je jich pouze 6.405 a všichni majitelé byli na konci září upozorněni dopisem. Výměna, pochopitelně gratis, může trvat déle v závislosti na dostupnosti funkčních náhradních dílů. Pak dostanou náhradní vozidlo, pokud o něj budou mít zájem. Jistěže opět zdarma!

Prodejci tedy budou mít o starost navíc, protože kryt musí nahradit u všech aut, až poté je mohou nabídnout. Případný soudní spor s klientem, který by si u nich koupil vůz s nevyměněným dílem, by ho stál pověst, nemalé finanční náklady a ve finále i ztrátu koncese.

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Avatar - Aoyagi
13. 10. 2015 13:40
Re: Evidentně
Asi jste zmeškal tu hysterii okolo trochu volnějších zapalovacích skříněk, že?
13. 10. 2015 12:21
Re: hmm
O tom nic nevím, takže nevmetu ;-)
Avatar - Barrichello
13. 10. 2015 11:00
Re: hmm
Jenže VW se jako tradičně neměl moc k tomu udělat svolávačku.

Jo ted mi vmeteš spínačky u GM, jasně. >:D
13. 10. 2015 09:06
Re: hmm
Řetězy do "téesíček" od "fauvé" jsou taky od subdodavatelů. Ovšem na tvůj shovívavý postoj, jaký máš teď u GM, si v diskusích pod řetězy nevzpomínám ;-)
Avatar - Hammunasakra
12. 10. 2015 16:30
Re: hmm
Jezdím autem a bohužel občas i v koloně. Jen neni nutný aby v tu chvíli jedno auto vypouštělo stejně jako několik desítek dalších ;-)