Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Via Motors XTRUX aneb pick-up jezdící na elektřinu (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Na elektromobily a hybridy lze narazit prakticky ve všech kategoriích osobních automobilů. Jednou z posledních bašt spalovacího motoru byly do nedávné doby velké pick-upy.

V Utahu sídlící společnost Via Motors, v jejímž čele stojí Bob Lutz, bývalý šéf koncernu General Motors nabízí pod označením VTRUX pick-upy, SUV a dodávky, jejichž pohonný systém je řešen podobně jako u Chevroletu Volt.

V základní řadě vozidel VTRUX je k pohonu použit elektromotor o výkonu 300 kW a točivém momentu přes 400 N.m. Tento motor je umístěn zhruba ve stejných místech, kde je u konvenčního pick-upu převodovka. Potřebnou energii elektromotoru poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 24 kWh, které jsou umístěný mezi ním a zadní nápravou v rámu vozidla.

Čistě na elektřinu ujede VTRUX zhruba 60 až 65 km a následně je do akce zapojen zážehový vidlicový šestiválec o objemu 4,3 litru, který je umístěn pod kapotou a pohání generátor, vyrábějící elektrickou energii pro elektromotor. Podle Via Motors má mít pick-up odvozený od Chevroletu Silverado spotřebu paliva okolo 2,35 litru benzinu na 100 km.

Nejnovějším zástupcem Via Motors je pick-up XTRUX, který i přes rozsáhlou proměnu designu předních partií nezapře, že i jeho základem je letošní provedení Chevroletu Silverado. Premiéra tohoto modelu se sice odehrála již začátkem letošního roku, ale teprve nyní se rozjíždí výroba v mexickém montážním závodě.

Via Motors XTRUX je první zástupcem své značky, který se kromě techniky snaží od výchozího Chevroletu odlišit i svým designem. Zároveň se může pochlubit titulem nejvýkonnějšího sériového pick-upu poháněného elektromotorem, protože disponuje výkonem okolo 589 kW.

Za touto hodnotou stojí použití dvojice standardních elektromotorů z řady VTRUX, jimž dodávají energii již zmíněné lithium-iontové baterie nebo vidlicový osmiválec o objemu 5,3 litru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
6. 11. 2013 17:29
Nuž ... ťažko to prekonať ... : ).
Elektromobily síce nemajú reálne využitie pre bežných ľudí za normálnu cenu... ale toto je už naozaj veľa ..... žerie to ako "sviňa" .... ale tabuľkovo to má super spotrebu ... však tých cca 30 km zvládne za "fantastických" pár litrov .... no nekúp to ...

Väčší nezmysel je už len "ekologická" hybridná X6 ...