Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Motor Volkswagen 1,4 TSI s vypínáním dvou válců

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
Volkswagen v letošním roce uvádí na trh novou verzi čtyřválcového motoru TSI s vypínáním válců.

Podle VW se jedná o první přeplňovaný čtyřválec s vypínáním poloviny válců, který se v historii spalovacích motorů objevil. Premiérou je pro tuto pohonnou jednotku nasazení v Audi A1 Sportback 1,4 TFSI/103 kW.

K vypnutí poloviny válců dochází pouze mezi 1400 a 4000 min-1. Agregát v takových okamžicích poskytuje 25 až 75 Nm. V Evropském jízdním cyklu se podobný stav týká asi 70 % jízdní doby. Jakmile řidič šlápne prudce na plynový pedál, válce se samočinně plynule aktivují.

Nejvyšší úsporu mohou budoucí majitelé čekat při rychlostech do 50 km/h, při jízdě na třetí nebo čtvrtý rychlostní stupeň. V takové situaci má z nádrže ubývat o 1 l/100 km méně benzinu, než kolik by spotřebovat stejný motor bez vypínání dvou válců.

Technika VW MQB - platforma pro nový Golf i Octavii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
9. 8. 2012 12:29
Re: Tohle má smysl
Sdílím obavy. Bojím se, že to bude odnášet klikovka (rázy se budou přenášet i do rozvodové soustavy). Ve výsledku bude muset být klikovka a setrvačník větší, robustnější a těžší kvůli odolnosti a výsledkem bude "úspora" jako u tříhrnků, kde prodejci lžou, že tříhrnek má vyší výkon než čtyřválec daného objemu. Ve skutečnosti je pro co nejlepší účinnost spalování ideální objem válce 0.4-0.6 l, takže 1.2 HTP má teoreticky vyšší účinnost spalování, než 1.2 TSI (kdyby bylo bez turbodmychadla). Jenže aby tříhrnek měl aspoň trochu kultivovaný chod, musí se mu dát těžší setrvačník, takže to co jsme ušetřili účinností spalování zase poztrácíme při rozjezdech na těžším setrvačníku a výsledek je šulnul. Výsledkem jsou marketingové pololži, které nemají oporu v realitě a jsou uměle vykonstruované pro to, aby opily rohlíkem bruselského úředního šimla.

A nějakej test v labáku na brzdě a přepočet na rychlosti mě naprosto nezajímá. Chci to vidět v reálným provoze na reálným autě, s reálnou převodovkou, špínou a vibracema a namáháním, které přináší provoz a chci to vidět po 150tkm. Jenom to mě přesvědčí. Cokoliv jinýho je účelová lež a marketingový klamání davů a z vysoka na to §eru!
12. 2. 2012 00:40
Re: Tohle má smysl
Já prostě nevěřím, že to bude k něčemu. Pokud je motor dynamicky vyvážený pro 4 válce a najednou se 2 válce začnou flákat a dokonce zásadně brzdit zbylé dva (zavřené ventily), to se prostě na chodu motoru musí nějak projevit. Vidím to tak, že motor bude mít klasický režim a ekorežim ve stylu pneumatické kladivo >:D
No ale praxe ukáže, třeba to odladí že to nepůjde vůbec poznat.
6. 2. 2012 23:41
Re: Tohle má smysl
Právě že v labu to ušetřilo v normovaném cyklu pouze 0,4-0,6 litru. Odhad Audi pro reálný provoz je až litr. Proto jsem zvědavý. Mají pro to i takový pěkný graf [odkaz]
6. 2. 2012 10:54
Re: Tohle má smysl
"ušetřit až litr na sto v určitých režimech" preklad: v labáku to zožralo o čosi menej ako klasická koncepcia, keď to prerátame (s bulharským koeficientom) na papiery máme výsledok až litrovú úsporu.

V praxi odhadujem rozdiel v spotrebe max 5%, skôr 3%.

6. 2. 2012 08:18
Re: srandičky
psal dobré řešení ne pseudo eklogické, což je hlavní důvod proč se v dnešní době počet válců snižuje.