Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Škoda Octavia Green E Line – Elektromobil detailně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
V lednu letošního roku vyrazilo do běžného provozu deset elektromobilů značky Škoda. Premiéra konceptu se ale odehrála již v roce 2010 na autosalonu v Paříži.

Škoda Octavia Green E Line vychází z Octavie Combi. Svou modulární konstrukcí podlahy je sériový model podle automobilky vhodný pro montáž akumulátoru, elektronické řídicí jednotky a elektromotoru. Při vývoji přitom využila Škoda také moduly koncernu Volkswagen.

Elektromotor podává v trvalém provozu výkon 60 kW, maximální výkon činí 85 kW. Nejvyšší točivý moment o hodnotě 270 Nm je k dispozici již při rozjezdu, což je dáno charakteristikou pohonu.

Octavia Green E Line akceleruje z 0 na 100 km/h za 12 sekund. Maximální rychlost je omezena na 135 km/h. Dojezd na jedno nabití je okolo 150 km.

Nabíjení trvá z běžné elektrické sítě s napětím 230 V zhruba osm hodin, je-li k dispozici napětí 400 V, zkrátí se doba nabíjení na polovinu.

Baterie se skládá ze 180 jednotlivých lithium-iontových článků. Akumulátor má kapacitu 26,5 kWh, jeho hmotnost činí zhruba 315 kg. Blok akumulátoru je umístěn pod střední a zadní podlahou a částečně i v zavazadlovém prostoru.

Prostor pro posádku je totožný s tím, který nabízí běžná Octavia Combi se spalovacím motorem, objem zavazadlového prostoru klesl z 605 l na 490 l.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
5. 2. 2012 23:43
Re: Elektrické ?
Presne tak. Nevim, proc se to neustále omyla jako problem. Je pravda,ze první "pokusy" s elektromobily povětšinou nezavisle topeni neměly. Ale v okamžiku, kdy se to začne dělat jako seriózní model, není problém tam nějaké topení přidat. V ceně elektromobilu už to není žádné zásadní navýšení. A než začnou antielektričtí rejpalové rejpat, jaké je to legrační, že elektromobily sebou musí vozit něco na spalování fosilních paliv, tak bych rád upozornil, že spalovací motory s sebou vozí baterii.
Nedavno předváděl Nissan svůj Leaf ve sněhu při - 9°C. Nissan má vyhřívání baterie, takže i při -9 má téměř plný dojezd. Ano, něco na ohřívání baterie spotřebuje. Na druhou stranu to není nic zásadního, protože baterii stačí teplota +5 °C. Takže když je baterie pořádně tepelně izolovaná, stačí zahřát před odjezdem a během jízdy už se baterie ohřívají z větší části samočinně - provozem.
5. 2. 2012 13:28
Re: Elektrické ?
Kdo má na to koupit si elektromobil, má i na pořízení teplýho kabátu ;-)
4. 2. 2012 19:12
Re: Elektrické ?
Dobra otazka. V nasich klimatickych podminkach je resenim nezavisle topeni se spotrebou par deci nafty na hodinu.
4. 2. 2012 17:42
Elektrické ?
Na pohled je to pěkné a pro kratší jízdy v létě určitě pohodlné ale co v takové zimě jako teď,když teploty klesají na -20 a níže? Jak to bude s vytápěním,pokud bude elektrické,zřejmě se značně sníží dojezd.Nebo tam bude plyn či jiné samostatné topení?
4. 2. 2012 10:02
Elektromobil
:no: :no: