Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vítěz soutěže Nejlepší český řidič 2015: Výhru dají charitě

Petr Slováček
Diskuze (0)
Soutěž Nejlepší český řidič 2015 zná vítěze. Zaslali jste nám stovky hlasů a s drtivou převahou ocenili hrdinnou záchranu života v poslední minutě.

Neviděl jsem Jardu od té doby, co se to stalo. Ještě teď mám husí kůži, určitě budu naměkko. To nám říká Otto Kubíček, zatímco nervózně postává o poslední říjnové neděli před tribunou brněnského Masarykova okruhu. Zakrátko zde vyhlásíme vítěze soutěže Nejlepší český řidič 2015, který si odnese 50.000 Kč.

Už při prvním spatření svého zachránce Jaromíra Dušánka zvlhnou Ottu Kubíčkovi oči. Byl mu tak vděčný za záchranu v poslední minutě, že pro něj moc chtěl vyhrát první cenu. A jeho příběh jste ocenili i vy, naši čtenáři. Děkujeme za obrovský zájem, který jste o soutěž projevili. Vyhrát sice mohl jen jeden, ale těší nás množství dobrých skutků, které jste nám zaslali. Mimochodem také soutěžící ze dvou dalších nominovaných příběhů mohou počítat

s drobným oceněním.

Kdo neslzel, nemá srdce

„Ty ses nějak spravil,“ škádlí Jarda Dušánek Ottu hned na uvítanou. Ale už následuje vroucné obětí, a dokonce i nějaká ta slza. Vždyť běžně nebývá

zvykem zachránit někomu život v bezprostředním ohrožení. Dojatá je i vedle stojící manželka pana Dušánka. „Jsme na taťku moc pyšní,“ dodává. Mimochodem korunu všemu nasazuje zjištění, že se skromný Jarda dodnes s hrdinským činem nepochlubil řádně ani nejbližším, kteří se detaily dozvěděli až ze stránek časopisu. I my jsme z něj popis událostí museli doslova tahat. Hrdá je dnes na něj nejen celá rodina, která dorazila na slavnostní předání v hojném počtu, ale i jeho zaměstnavatel TTV Group. Však od něj za to dostal čtyřdenní pobyt s manželkou v lázních.

Nic si nenecháme

Po slavnostním vyhlášení a bouřlivém potlesku už oba pánové třímají v rukou ceny: Otto Kubíček roční předplatné Světa motorů za zaslání nominačního příběhu a Jaromír Dušánek šek na 50.000 Kč. „Půlku dám Ottovi a svou věnuji charitě,“ překvapuje výherce hned v první vteřině. Ani pan Kubíček nezaváhá a ihned přitakává, že si svůj díl také nenechá.

Během pár chvil se dohodnou, že věnují celou částku na sbírku pro potřebné. Ještě musejí vybrat kterou. „Nebudu jako každý dělat, že hotovost nepotřebujeme. Ale tohle by nám ani nemohlo přinést radost. Hlavní je pro nás zdraví, peníze si ještě vyděláme,“ dojímá nás šlechetný Jaromír Dušánek.

Takový závěr soutěže o nejsilnější dobrý skutek by nás tedy v životě nenapadl. Hledání Nejlepšího českého řidiče tak mělo obrovský smysl. Bravo, pánové!

Vítězný příběh: Zachránil mu život

Jaromíra Dušánka od Kostelce nad Orlicí přihlásil do soutěže Otto Kubíček z Děčína. „Jardovi patří můj obrovský dík, ale vždycky nad tím mávne rukou,“ svěřil se nám Kubíček, kterého loni v červenci zastihl infarkt. Jaromír Dušánek statečně sehnal účinnou pomoc. „Strašně rád bych vyhrál pro něj, ať mu tím mohu poděkovat,“ od počátku říkal Otto Kubíček a zaslal nám svůj příběh, který se odehrál na trajektu s kamiony ze Švédska do Polska. „Probudil jsem se celý propocený a vůbec mi nebylo dobře. Po půlhodině ukrutné bolesti na prsou jsem vzbudil kolegy, kteří se mnou sdíleli

kajutu,“ vzpomínal. Mezi nimi byl i Jaromír Dušánek z jiné přepravní firmy, znali se spolu od vidění. Ten společně s dalším českým řidičem začal okamžitě jednat a shánět lékaře. Na trajektu ale žádný nebyl a Otto už se loučil se životem. Jaromír Dušánek se proto probojoval až ke kapitánovi. „Později jsem se dozvěděl, jak tam na něj řval, že pokud umřu, půjde kapitán k prokurátorovi. Ani nevím, jak se to Jardovi podařilo, ale loď změnila směr na Německo, odkud nám vyslali naproti vrtulník s lékařskou pomocí,“ říkal Otto. „Nechtěl jsem umřít někde na polské lodi. Doma mám dvě malé

děti,“ vzpomínal sedmačtyřicetiletý řidič. Vrtulník nemohl kvůli silnému větru a vlnám přistát na palubě, a tak museli pacienta vytáhnout na lehátku a transportovat na kliniku v německém Greifswalfu. „To by udělal každý. Jenom jsem mu sehnal pomoc, polské posádce lodi se do toho totiž vůbec nechtělo. A pak pomohl vyvézt kamion z lodi do přístavu,“ skromně končí Jaromír Dušánek, který kolegovi opravdu zachránil život. Otto Kubíček nečekal na další infarkt z přepracování a dal vale zaměstnavateli, který se staral více o náklad a kamion než o jeho život. Dnes jezdí u společnosti

M+L Logistik Jinočany, a jak sám říká, nedá se to srovnat.

Tři otázky pro zachráněného Otta Kubíčka

Znali jste se před nešťastnou událostí?

Jen od vidění. Na tak velké lodi je obvyklé, že někoho třeba rok nepotkáte.

Uvidíte se ještě?

Máme si co povídat.

Co byste vzkázal čtenářům?

Přeji každému, komu se něco na silnici nebo jinde stane, aby tam měl svého Jardu Dušánka!

Tři otázky pro vítěze Jaromíra Dušánka

Co se vám vybaví z události na polské lodi?

Nikomu bych to nepřál. Věděl jsem, že jenom s umělým dýcháním dlouho nevystačíme, a jasně pozoroval, jak z Otta odchází život.

Bylo těžké sehnat další pomoc?

Vypadalo to jako loď duchů, všichni spali v kajutách. Nikoho jsem se nemohl dovolat. Zdálo se to beznadějné. Nebyl jsem ale úplně sám. Ještě tam byl jiný český kamioňák, kterého neznáme.

Prý jste na kapitána křičel, aby přivolal pomoc.

Šokovalo mě, že všechno závisí jen na jediném člověku, a to kapitánovi lodi.

Tři otázky pro manželku vítěze Jaroslavu Dušánkovou

Jste na manžela pyšná?

Ohromně. Věděli jsme, že je anděl.

Pracujete jako zdravotní sestra. Udělal podle vás vše správně?

Ano, nejlépe.

Co říkáte na to, že peníze nezůstanou v rodinném rozpočtu?

Od začátku jsme to věděli, netěšily by nás. Potřebujeme jen zdraví.

Petr Slováček
Diskuze (0)