Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vítězné Ferrari Nikiho Laudy míří do aukce, jeho hodnota je astronomická

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Niki Lauda se stal legendou již za svého života, po jeho smrti nám ho však stále připomínají jeho úspěchy i stroje, kterého k nim dovezly.

A jedním z nich je i Ferrari 312T, úchvatný stroj s plochým dvanáctiválcem, se kterým si Niki Lauda dojel pro titul šampiona Formule 1 v roce 1975. A právě tenhle stroj, konkrétně šasi číslo #022, se kterým Lauda absolvoval Velkou Cenu Francie, se objevil v nabídce aukční společnosti Gooding & Company.

Už jen tato samotná informace by mohla vzbudit zájem tisíců motoristických nadšenců, v Gooding & Company se však rozhodli zajít ještě dál a s vzácným Ferrari se vypravili na závodní okruh The Ridge Motorsports Park ve státě Washington, kde natočili krátké video. Těžko říci, zda chtěli jen prezentovat bezchybnou funkčnost stroje, nebo chtěli navodit pocit nostalgie doby, kdy se Lauda za volantem Ferrari utkával s vozy jako McLaren M23 nebo Brabham BT44.

Perfektně zpracovaný klip však dává vyniknout nejen kvalitám vozu, ale také jeho fantastickému zvuku. V průběhu videa se navíc objevuje i prostřih na záběry z roku 1975, kde Lauda s vozem bezstarostně řeže zatáčky a na jednom z horizontů se s ním dokonce na chvíli odlepí od země. I kdyby vám byl motosport ukradený, tohle vás musí chytit za srdce.

Podívejme se ale na chvíli na samotné Ferrari 312T, které se pro závodní tým ukázalo být trefou do černého. Oproti modelu 312B3, se kterým měla automobilka v roce 1974 řadu technických potíží, nabídl 312T lepší vyvážení, lepší aerodynamiku a také výkon přes 500 koňských sil. Jen v roce 1975 si tak Lauda za volantem tohoto stroje dojel celkem pro pět vítězství. V následujících letech dosáhli piloti za volantem různých variant modelu 312T celkem 27 vítězství, tří řidičských pohárů a čtyř pohárů konstruktérských. Nástupce se platforma 312T dočkala v roce 1980.

Video se připravuje ...

Zpátky ale k šasi číslo #022, které nejenže přežilo několik závodů Formule 1, ale také v uplynulých letech vystřídalo několik vlastníků. Tím posledním pak měl být „prominentní americký sběratel,“ který vozu dopřál šetrnou kompletní renovaci. Vůz je tak v naprosto perfektním stavu, a pokud na to jeho nový vlastník bude mít odvahu, může ho vzít klidně i na okruh.

Kromě odvahy však bude potřebovat nový majitel i pořádně tučné konto. Vůz totiž bude nabídnut v aukci během Pebble Beach Auctions, kde by se jeho cena mohla vyšplhat na částku v rozmezí 6 až 8 milionu dolarů. V přepočtu tedy okolo 135,2 až 180,2 milionu korun.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme