Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vlastník švédského Saabu požádal o vyhlášení bankrotu firmy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Nizozemský vlastník švédské automobilky Saab požádal dnes švédský soud o vyhlášení bankrotu společnosti. Soud by o tom měl rozhodovat ještě dnes.

Otevírá se tak cesta k zániku jedné z nejznámějších švédských značek. Šéf nizozemské společnosti Swedish Automobile Victor Muller podal osobně návrh na bankrot Saabu poté, co předešlý vlastník, americká skupina General Motors, o víkendu odmítla všechny návrhy na záchranu švédské firmy. Kvůli tomu se z jednání o financování reorganizace Saabu stáhla čínská automobilka Zhejiang Youngman Lotus Automobile. GM je stále klíčovým dodavatelem Saabu.

Předpokládá se, že soud dnes návrh na bankrot Saabu schválí, uvedla Swedish Automobile. Také nucený správce Saabu Guy Lofalk nedávno požádal o zrušení ochrany podniku před věřiteli a o vyhlášení bankrotu.

Swedish Automobile loni koupila věčně ztrátový Saab od GM za 400 milionů dolarů (7,8 miliardy Kč). Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab letos v dubnu zastavil výrobu, protože jeho dodavatelé mu kvůli nezaplaceným účtům přerušili dodávky. Od září se Saab nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. Swedish Automobile se v říjnu předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však narazila na řadu překážek, včetně odporu GM.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
19. 12. 2011 19:36
Bankrot potvrdeny
Bohuzial sa tak stalo: [odkaz] :-(
19. 12. 2011 16:27
Derniera?
V konkurze sa bude spenazovat majetok, o.i. ochranne znamky. To je mozno to
najdolezitejsie, co skrachovany podnik vlastni.

Je mozne, ze nikdy uz nijaky SAAB nevznikne. Teoreticky je ale mozne aj to, ze ochranne znamky na pomenovanie SAAB a dalsie s tym suvisiace kupi niekto, kto bude mat zaujem o automobilovu vyrobu a jedneho dna bude vyrabat auta, ktore budu mat s dnesnymi SAAB-mi spolocne iba meno.
19. 12. 2011 15:54
Re: bravo GM
nejsem hlupak. skodovky jsou superlevna auta............vsude jinde nez v CR, kde je poptavka po ni obrovska.

pod renaultem by skodovka zila, ale jako obdoba dacie, cili auto "pro chude".

ono neni vubec jedno, jake auta skodovka vyrabi. automobilova znacka totiz ve svete velmi silne reprezentuje cely stat. a skodovka je solidni auto. cesi nemusi sklapet zrak kdyz se rekne skoda-cesky vyrobek. co ale takovej rumun...
Avatar - twistedTSD
19. 12. 2011 15:46
Re: bravo GM
Páč by žádná oktávka nebyla >:-[]
Avatar - Choochoo
19. 12. 2011 14:49
Re: bravo GM
Souhlas, hlavně aby to vydržela až přijde krize. Doufám že doktor případně odpojí radši Seat ;-)
Renaultu se dle meho take dari, cena je lepsi. Poradna krize teprve ukaze ;-)