Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Beetle Dune: Náznak zvažovaného crossoveru

David Bureš
Diskuze (1)
První koncept crossoveru odvozeného od Brouka vznikl v roce 2000. Nyní by se jeho modernější verze mohla dostat do výroby.

V Severní Americe v současnosti vládnou velké mrazy, možná i proto chce Volkswagen na nadcházejícím autosalonu v Detroitu připomenout léto a hrátky na slunci. Na vém stánku bude vystavovat koncept Beetle Dune.

Jak název konceptu napovídá, odvozen je od současné generace modelu Beetle. Oproti němu je karoserie automobilu zvýšená o 50 milimetrů. Díky úpravám vzhledu pak auto bude vypadat jako drsňák, naznačuje to zatím zveřejněná skica konceptu.

Beetle Dune dostane 19palcová kola obutá do velkých pneumatik. Specialitou jsou dále výrazné blatníky či nosič na lyže na zádi vozu. Na tom je možné v zimě převážet lyže nebo snowboard, v létě zase třeba surfové prkno nebo sandboard, na kterém je možné surfovat na písečných dunách.

Pozměněn bude také interiér. Podle zveřejněného nákresu bude kabina kombinovat černou a žlutou barvu. Schránku před spolujezdcem pak nahradí jednoduché držadlo.

Pod kapotou konceptu pracuje přeplňovaný benzinový čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 155 kW (210 koní), který je známý ze sériového Beetlu. Motor je kombinován se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Poháněna jsou přední kola, ve výbavě nechybí elektronická uzávěrka diferenciálu XDS.

Koncepce i název Beetlu Dune navazuje na stejnojmenný koncept představený v lednu 2000 na tehdejším autosalonu Los Angeles. Vůz dostal odnímatelnou plastovou střechu.

Zatímco New Beetle Dune z počátku třetího tisíciletí se do výroby nedostal, dnešní Beetle Dune šanci na výrobu má. Spekuluje se o tom, že by se Beetle Dune mohl začít prodávat v příštím roce.

Volkswagen na nadcházejícím autosalonu v Detroitu dále představí koncept Passat BlueMotion. Ten je ukázkou úsporné verze zdejšího provedení Passatu (tzv. NMS), která má pod kapotou zážehový 1.4 TSI o výkonu 112 kW kombinovaný s převodovkou DSG.

David Bureš
Diskuze (1)
11. 1. 2014 23:45
Obrázok
Obrázok je pekný.
Ale jeho reality sa desím vopred.