Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen loni na Slovensku zdvojnásobil výrobu na bezmála 420.000 automobilů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Bratislavský závod Volkswagenu v minulém roce téměř zdvojnásobil výrobu na rekordních 419.888 vozidel z 210.441 aut v roce 2011.

Volkswagen pro letošní rok předpokládá zachování produkce ve slovenském závodě na loňské úrovni. Plánuje rovněž spustit výrobu vozů z řady New Small Family s elektrickým pohonem.

„Výsledky bychom chtěli překročit. Volkswagen Slovakia ale není žádný ostrov. Evropa je na tom špatně, budeme muset reagovat flexibilně," prohlásil předseda představenstva Volkswagenu Slovakia Albrecht Reimold. Podle něj se továrna letos zaměří na udržení produkce. Dvě pětiny loňské výroby směřovaly do Německa, na dalších místech v pořadí hlavních odběratelů skončili Čína, Británie a Nizozemsko.

Prodej osobních automobilů v Evropské unii již delší dobu klesá. V únoru odbyt meziročně spadl o více než desetinu na 795.482 vozů, což pro tento měsíc představuje rekordní minimum.

Volkswagen na Slovensku vyrábí SUV Volkswagen Touareg a Audi Q7 a také komponenty Porsche Cayenne. SUV se na celkové výrobě slovenského závodu podílely 51 procenty. Do výrobního portfolia bratislavské továrny patří také minivozy Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen Up!, které jsou postaveny na stejné platformě. Mateřský koncern zvažuje, že v Bratislavě bude vyrábět rovněž luxusní SUV značky Bentley.

Na podzim hodlá německá firma spustit v Bratislavě výrobu modelu Volkswagen Up! s elektrickým pohonem. „Slovensko má tu čest, že bude produkovat první vůz koncernu Volkswagen s čistě elektrickým pohonem," poznamenal Reimold.

Nárůst loňské výroby se odrazil také ve zvýšení obratu slovenské divize Volkswagenu na historicky nejvyšší sumu 6,59 miliardy eur, což činí v přepočtu asi 169 miliard korun. Proti roku 2011, kdy obrat podniku činil 5,19 miliardy eur, to představuje nárůst o 27 procent. Čistý zisk závodu, který zaměstnává 9400 lidí, se zvýšil zhruba o čtvrtinu na 170 milionů eur.

Továrna Volkswagenu se loni stala největším výrobcem automobilů na Slovensku. Vedle Volkswagenu tam montují vozy také Kia Motors a PSA (Peugeot, Citroën). Produkce aut na Slovensku loni stoupla na nový rekord zhruba 927.000 vozů.

Automobilový průmysl je hlavním tahounem exportně orientované slovenské ekonomiky. Jeho pozice by se mohla posílit v případě, že by v zemi postavilo svůj závod BMW, které plánuje novou továrnu ve východní Evropě. Kromě Slovenska jsou ve hře o získání investice také Česko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - PeterLuk
21. 3. 2013 20:03
Gratulácia
Keď si určili plán vyrobiť 400 000 áut tak som hovoril že je to len ich zbožné prianie a výroba na plné kapacity sa im prinajmenšom tento rok nepodarí. Up! je mini auto a ajkeď som vedel, že to bude bestseller a že nievšade majú mini autá také predaje ako u nás (viď. zdeformované trhy ako napr. Dánsko, Holandsko, Belgicko), taký úspech som jednoducho nečakal!

Za to BRAVO VW!
Avatar - PeterLuk
21. 3. 2013 19:56
Re: zavod VW v BA
O rok-dva príde nové Q7 a s ním očakávam aj Q8. Je možná aj výroba karosérií Urusa a spomenutého Bentley. Potom je na rade facelift Touaregu a Cayenne. Pekné...
Avatar - 3_diamanty
21. 3. 2013 19:30
Re: zavod VW v BA
nabeh elektrickeho Up-u na jesen by mohol pozitivnu bilanciu opat udrzat aj tento rok :yes:
Avatar - idam.i
21. 3. 2013 19:22
Re: zavod VW v BA
Určite,že "kríza" sa prejaví všade.Horšie je ,že poklesli objednávky z USA a Číny,kam smeruje velké percento objednávok na Q7 a Porsche Cayenne.Mohlo by pomôcť,že budú montovať aj nové Bentley SUV.Druhá linka montuje citygo,up a mii. Ako sa bude týmto dariť,to netuším,ale mám o nich obavy.
Avatar - 3_diamanty
21. 3. 2013 19:12
zavod VW v BA
patri k spicke vo svete podobne ako aj zavod PSA v trnave a KIA v Ziline :yes:

tento rok by uz ale mala prist stagnacia a nemalo by dojst uz k narastom vo vyrobe... predsa len aj my na slovensku mame iste limity >:D

jedine prichod BMW by v buducnosti mohol spravi zo Slovenska este vacsiu velmoc :yes: