Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen mává na rozloučenou ochranné známce Bluetec

Miro Mihalik
Diskuze (11)
Útok dieselových motorů na Spojené státy se pořád nedaří. Volkswagen proto vycouval ze strategického spojenectví s automobilkou Mercedes-Benz.

Technologii Bluetec, určenou ke snižování oxidů dusíku ve výfukových plynech pomocí vstřikování močoviny, jsme popisovali již několikrát a s jejím jménem jsme si spojovali především značku Mercedes. K „modré technologii“ se ovšem připojil i koncern VW, který v tom viděl dobrou příležitost na společné tažení na severoamerické půdě při prosazování vznětových agregátů. V jednu chvíli se na oficiálních stránkách Audi objevil dokonce detail dieselového motoru studie Q7 V12 TDI, který měl na krytu nalepený malý štítek Bluetec. Na pozdějších záběrech ovšem nápis chybí. Bylo to zvláštní, protože o spojenectví se v té době moc nevědělo, takže to vypadalo jako průmyslová špionáž a podsouvání artefaktů na nejvyšší úrovni. Až později vyšlo najevo, že Volkswagen si bude vyvíjet své nízkoemisní turbodiesely ve vlastní režii, nezávisle na automobilce Daimler-Benz, a tohle byl výsledek podpisu vzájemné smlouvy. A mluvilo se o tom, jak marketingoví stratégové patrně vědí, co dělají. Už to tak vypadá, že nevědí.

Volkswagen oznámil, že se vrací ke svému původnímu jménu TDI. Důvodem je fakt, že u zákazníků byl Bluetec pořád úzce spojován s Mercedesem. VW ovšem tvrdí, že se tak rozhodli na základě přísné politiky Spojených států v otázce emisních norem. Některé zdroje tvrdí, že za rozhodnutím VW by mohlo být i portfolio určené pro USA, ve kterém vlastně chybí jakýkoliv dieselový model (jejich prodej byl v plánu až v roce 2008). To však není úplná pravda. Ano, Jetta s dieselovým motorem a označením Bluetec měla být v showroomech až v příštím roce, ale na oficiálních stránkách severoamerického Volkswagenu jsme i teď našli Touareg s motorem V10 TDI. „Společná kampaň s koncernem Daimler-Chrysler, propagující v minulém roce Bluetec, skončila. V budoucnu budou naše diesely nést značku TDI,“ pronesl minulý týden Hans-Gerd Bode, tiskový mluvčí VW. Mercedes pochopitelně na tyto slova reagoval hodně rozmrzele.

Miro Mihalik
Diskuze (11)