Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen nekoupí Teslu. Ani tehdy, když zkrachuje

Aleš Dragoun
Diskuze (58)

Volkswagen nekoupí podíl v Tesle. A nepřevezme ji ani tehdy, kdyby padla. Herbert Diess je naopak ohledně její budoucnosti docela optimistický...

Americký The Wall Street Journal v srpnu naznačil, že Volkswagen chce investovat do Tesly. Vložené prostředky německého giganta mu měly rychle zajistit podíl na celosvětovém trhu s elektromobily. Elon Musk se však nechtěl vzdát své vedoucí pozice a 28. srpna řekl, že automobilka zůstane veřejně obchodovatelnou společností. A teď je najednou všechno jinak i z německé strany.


Investice do Tesly generální ředitel Herbert Diess na IAA ve Frankfurtu rezolutně odmítl. „Obdivuji, co pan Musk dokázal v oblasti elektromobilů, ale tohle všechno můžeme udělat také. Neuvažujeme o koupi podílu v Tesle.“ V souvislosti s představením produkční verze kompaktního elektrického hatchbacku ID.3 na IAA jsou jeho slova logická. Proč by měl VW mrhat financemi v dlouhodobě ztrátovém projektu, notabene se spojovat s konkurencí? Navíc sice s dejme tomu průkopnickou, avšak kontroverzní firmou? Pomíjím fakt, že elektromobily mají za sebou takřka 190 let vývoje, tedy delší čas než automobily se spalovacími motory.


„Pro nás je užitečné, co Elon Musk udělal, protože nás to opravdu tlačí k elektrifikaci. Auta jsou to pěkná a já je rád řídím. Vstupní krok do této oblasti automobilového průmyslu je odvážný, znamená hodně vysoké investice,“ řekl dále. Pravda, vstupem do americké firmy by mohl Volkswagen ušetřit, jenže výsledek je vzhledem k finanční situaci Tesly nejistý a sám už za vývoj utratil dost. Rodinka ID se navíc v dalších třech letech, tedy do roku 2022, značně rozroste.


Diess věří, že VW bude mít oproti Tesle výhodu. „V dlouhodobém výhledu na tom můžeme být lépe, protože jsme obří. V hardwaru není zas až takový rozdíl, máme také svébytnou platformu pro elektřinou poháněná vozidla. Pravda, Tesla je na výrobce elektromobilů už také docela velká.“ Oproti gigantovi s velkým portfoliem se, pravda, stále jedná o malovýrobce. Za letošní první pololetí vzniklo 164.148 vozů a 158.200 jich našlo nové zákazníky po celém světě. Nejprodávanější řadou se stal nejmenší Model 3 (128.450 kusů).


Šéf VW dále pokračoval: „Jenže je tu ještě jedna velká věc, software. Tesla je v něm silná, ale i on představuje hru na objem produkce. Musíte ho použít v deseti milionech zařízení, ne v milionu.“ Do letošního června přitom americká společnost vyrobila od svých prvopočátků dohromady jen 720 tisíc aut.


Ohledně budoucnosti zaoceánské konkurentky byl Diess velmi optimistický. Na otázku, zda VW koupí Teslu, kdyby skutečně zkrachovala, odpověděl: „Nevěřím, že dojde k bankrotu. Elon se mi docela líbí a přeji mu jen vše nejlepší. Tesla se už teď blíží ziskovosti.“ Po šestnácti letech od založení?


Zdroje: The Wall Street Journal, Autocar, Tesla Motors

Aleš Dragoun
Diskuze (58)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
13. 9. 2019 09:11
Re: Tesla
Hendly,
Myslíš taková ta greténská prohlášení typu "že pokud všichni okamžitě a střelhbitě nepřestaneme ničit matičku Zemi těmi hnusnými auty, tak všichni do 12 let zahyneme?"

JJ, v tom s tebou vřele souhlasím :D
Avatar - Jerry.Gunman
13. 9. 2019 09:06
Re: Tesla
2 Petik
Zkus si občas vyjet za hranice a podívat se někam do světa.
Vídeň, Berlín, Drážďany, Řím, Milán, Pisa, Londýn, Paříž, Brusel, Malmö ... všechna tato města vypadala v roce 1995 celkem dosti jinak, než v roce 2005, v roce 2015, nebo nyní - a struktura lidí, které člověk potkával na ulicích tehdy a teď, byla celkem diametrálně odlišná.

Tak rychlá změna struktury obyvatelstva v historii evropských zemí dosud snad ještě nebyla - a ani pomalejší změny tímto směrem nikdy neměly na "původní" obyvatelstvo pozitivní vliv.
13. 9. 2019 00:24
Re: Tesla
Propašovat antimuslimskou propagandu do diskuze o Tesle a VW tomu říkám brainwash level Okamura
13. 9. 2019 00:15
Za pár let ....
Jen aby za pár let nebyla spis situace taková že Tesla bude kupovat VW 😀
Avatar - Jerry.Gunman
12. 9. 2019 22:48
Re: Jo a ještě něco, v každé větší fabrice
(1) dohledej
(2) uveď odkaz
(3) a cituj přesně ten můj údajný přebrept.

Já vím, že to nezvládneš, protože jsi jenom malá zakomplexovaná hamuňka - a budeš tady neustále pindat, tlachat, plácat a plést se do všech diskusí a témat. To je asi to jediné, co umíš a kde se dokážeš seberealizovat ...
Jenom prosím nechoď někam na farmu. Mohla by jsi se tam připlést prasaťom do žrádla a cosi takového by si ta nebohá zviřátka fakt nezasloužila :D

Tak se řiď radou Vilmy Puskás - a hledej šmudlo :D
Až ten údajný přebrept "-ie vs -ka" najdeš, přijď, zúčtujem spolu.
Do té doby si račiž škubnouti fanglí či jakýmkoli jiným oudem - a hezky si to užij ;-) ;-) ;-)