Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen přerušil výrobu Passatu, kvůli technické závadě

David Bureš
Diskuze (4)
Německá automobilka na pozastavení výroby Passatu zareagovala též přerušením produkce převodovek.

Volkswagen byl v pátek nucen přerušit produkci v továrně Emden, kde vzniká model Passat. Důvodem byla závada na lisovacím zařízení. Kvůli těmto problémům zůstal závod v severozápadním Německu zavřen i v pondělí.

Továrna v Emdenu zaměstnává asi 7.600 osob. Jedná se o domovský závod Passatu, vyrábí se tam sedan i kombi, a to včetně terénní verze Alltrack a plug-in hybridu GTE. Nadále v Emdenu vzniká i Volkswagen CC, sportovně laděný sedan na bází předchozí generace Passatu.

Kvůli technické závadě v Emdenu byla přerušena výroba i v některých částech továrny Kassel, která se specializuje na výrobu manuálních i automatických převodovek. Vedle toho zde vzniká i část komponent pro Passat. V Kasselu pracuje na 16.000 osob, pozastavení produkce ale ovlivnilo jen asi 400 lidí.

Vybrané části závodu v centrálním Německu zůstanou zavřeny i v pátek 5. února a pondělí 8. února. Firma tím reaguje na sníženou poptávku po dílech z důvodu přerušení výroby v Emdenu.

Německá média hned začala spekulovat, že se Volkswagen snížením produkce připravuje na očekávaný pokles zájmu zákazníků o jeho vozy v důsledku kauzy Dieselgate. Automobilka na jednu stranu zdůrazňuje, že přerušení výroby je skutečně pouze důsledek technické závady, zároveň ale přiznává, že se připravuje na potenciální pokles prodejů v letošním roce.

Volkswagen se loni potýkal s klesajícím odbytem svých aut, meziročně jeho prodeje klesly o 4,8 %. Jako hlavní důvod těchto problémů je často zmiňována kauza s podvodným softwarem rozpoznávajícím měření emisí, problémem byl ale i klesající zájem zákazníků na důležitých trzích, jako je Čína, Rusko nebo Brazílie. Kdysi mohutně rostoucí trhy trápí klesající odbyt, zatímco v Číně prodeje jen stagnovaly, v Rusku i Brazílii výrazně klesly.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - white label
3. 2. 2016 20:14
Re: Technická závada ?
>:D >:-[]
3. 2. 2016 14:02
Re: Technická závada ?
Nebo pro Amaroka (nesouvisí s článkem), pro letošek pro CZ vyprodánoa to máme únor. Holt krize automobilky >:D Jinak opět bulvární nadpis, jako prase :no:
3. 2. 2016 08:45
Re: Technická závada ?
Zkus si dojít k prodejci Volkswagenu objednat Passat a až ti řekne dodací lhůtu, tak se ti protočí panenky, ty "nafukovací sklade"! >:D >:D >:D
3. 2. 2016 00:35
Technická závada ?
Spíš bych to viděl na problém s odbytem - sklady nejsou nafukovací.