Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen W12 Coupe – Piëch to myslí vážně!!

Michal Fokt
Diskuze (24)
Věřte, nevěřte - poté, co se Volkswagen „nacpal“ do kategorie luxusních vozů, sápe se i na kategorii supersportovních automobilů. W12 Coupe se bude vyrábět!

Volkswagen v Tokiu představil automobil W12 Coupe. Na tom by nebylo nic tak divného, vůz s tímto jménem jsme mohli vidět i u nás, ten "japonský" je však tvarově o poznání propracovanější. Světlomety, maska chladiče i profil se nezměnily, detailům však byla nyní věnována daleko větší pozornost. Co je však důležitější – automobilka oznámila, že je vůz připraven do sériové výroby.

Na silnicích se tedy již brzo setkáme se 440 kW a 620 N.m točivého momentu v atraktivním hávu studia Italdesign. Přitom supersportovní Volkswagen váží jen 1200 kg (!). Uvedené parametry tak ukazují, že wolfsburgský speciál strčí do kapsy i Ferrari Maranello, Chrysler Viper či Porsche 911 Turbo a bude pokukovat spíše po koncernovém sourozenci Lamborghini Murciélago. Však se na to cítí i jízdními výkony – na stovku zrychlí za 3,5 s a dokáže jet rychleji než 350 km/h.

K Volkswagenu W12 se na auto.cz ještě vrátíme, již nyní však prozradíme, že se ještě před výstavou v Tokiu blýsknul svými výkony na vysokorychlostním okruhu v italském Nardo. Zde vytvořil světový rekord, když za 24 hodin ujel 7085,7 km, což znamená průměrnou rychlost 295,24 km/h. Již po hodině jízdy pokořil průměrnou hodinovou rychlost Ferrari Maranella (301,24 km/h), a to rychlostí 310,99 km/h. Pokořena však byla ještě řada dalších výkonů, o nichž se ještě zmíníme.

Michal Fokt
Diskuze (24)