Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses využívá baterie z elektrických autobusů pro obytné domy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

 Společnost Volvo Buses se podílí na projektu, jehož cílem je využití baterií z elektrických autobusů pro ukládání solární energie v rezidenčním komplexu Fyrklövern v Göteborgu.

Společnost Volvo Buses již v roce 2015 uvedla elektrické autobusy, které tehdy nasadila v Göteborgu na linku 55. Nyní jsou baterie z těchto a dalších vozidel, provozovaných v linkovém provozu, které již nejsou vhodné pro použití v elektrických autobusech, součástí projektů ukládaní elektrické energie pro domy a bytové komplexy.

V době, kdy řada měst přechází nebo plánuje přejít ve své hromadné dopravě k využití elektrických autobusů, mohou tyto projekty do jisté míry pomoci s recyklací baterií z těchto vozidel a zároveň mohou přispět k nezávislosti bytových domů na dodávkách elektrické energie.

Mezi nejnovější projekty v této oblasti patří spolupráce mezi společnostmi Volvo Buses, Stena Property a BatteryLoop, dceřinou společností Stena Recycling, na ukládání elektrické energie do baterií, používaných původně v elektrických autobusech, v rezidenčním komplexu Fyrklövern v Göteborgu.

Baterie jsou zde nabíjeny za pomoci solárních panelů, umístěných na střeše komplexu. Elektrická energie v nich uložená je pak použita ve veřejných prostorách, jako jsou prádelny a osvětlení společných i venkovních prostor. Po ukončení životnosti, když již nebudou baterie použitelné pro ukládání energie, budou odeslány k recyklaci do společnosti Stena Recycling.

Podobný projekt vede společnost Volvo Buses společně s několika partnery v bytovém komplexu družstva Riksbyggen a v rezidenční čtvrti Viva v Göteborgu.

Zdroj: AB Volvo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme