Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses vyvíjí autobus řízený GPS

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Buses pracuje na vývoji autobusů s hybridním pohonem, které za využití dat z GPS přejdou automaticky na elektrickou energii v citlivých oblastech.

Švédský výrobce autobusů značky Volvo na jaře letošního roku spustil testování nového systému řízení vozidel vybavených hybridním pohonem, umožňujícím jízdu čistě za využití vznětového motoru nebo naopak pouze na elektřinu.

Autobusy se v rámci testovacího programu pohybují po trasách, na nichž jsou nejrůznější zóny. Zde je do hry zapojen systém, který využívá data z GPS pro volbu pohonné jednotky a také pro nastavení maximální povolené rychlosti vozidla.

V případě linkových autobusů je dokonce možné je dopředu naprogramovat podle zón, jimiž budou projíždět a funkce pohonných jednotek je pak kontrolována řídicí jednotkou systému a srovnávána s daty z GPS.

V reálném provozu se pak řidič nemusí vůbec starat o činnost hybridního pohonu, protože systém řízený daty z GPS sám automaticky přepíná mezi vznětovým a elektrickým motorem podle toho, jestli se autobus pohybuje v obytné zóně s omezením emisí škodlivých výfukových plynů nebo ne.

Podle zástupců společnosti Volvo Buses má tento nově vyvíjený systém přispět k ještě čistějšímu provozu autobusů v okolí nemocnic, škol, obytných zón a nákupních center.

Systém řízení volby pohonné jednotky a rychlosti autobusu za pomoci GPS hodlá společnost Volvo Buses testovat v letošním a příštím roce. První autobusy s tímto systémem mají být nasazeny v Goteborgu a jeho okolí.

V případě bezproblémového průběhu testovacího provozu se počítá se zavedením do sériové produkce nejdříve od roku 2016.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)