Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FE a FL: Uvedení na trh předcházelo důkladné testování (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jedním z nejdůležitějších cílů při vývoji nových modelů Volvo FE a FL bylo zlepšit pracovní podmínky a dosáhnout co nejlepší ovladatelnosti v městském prostředí.

Za dosažení vysoké míry komfortu v kabině ve spojení s jednoduchým ovládáním nové generace nákladních vozidel Volvo FE a FL pro městský a příměstský provoz jsou léta vývoje a testování. Důkladnými zkouškami prochází prakticky vše od vibrací ve volantu a zpětném zrcátku až po hladinu hluku motoru.

Součástí vývoje nových modelů u společnosti Volvo Trucks jsou i provozní testy u zákazníků, jimž jsou dána k dispozici předsériová vozidla. Například nový model Volvo FL mohl ještě před jeho představením celých sedm měsíců využívat řidič Karli Walter, který čtrnáct let řídí distribuční nákladní vozy pro švýcarskou dopravní společnost Gabriel.

Ze všech testů, které společnost Volvo Trucks provádí, jsou provozní testy jedny z nejdůležitějších. Používají se proto, aby vývoj pokročilých produktů odpovídal podmínkám reálného provozu. Navíc je pro výrobce nákladních vozidel zpětná vazba od jejich uživatelů velmi důležitá, aby mohli konečné provedení nových modelů nastavit podle jejich představ.

Jedním z nejdůležitějších faktorů z hlediska komfortu řidiče je nízká úroveň hluku v kabině. Z tohoto důvodu je každý jednotlivý detail - od vibrací zpětného zrcátka, sedadla a volantu až ke hluku generovanému motorem a okénky - důkladně prozkoumán a vyhodnocen. Díky zcela novým motorům standardu Euro 6 byla úroveň hluku v kabině nových modelů podstatně snížena.

Motory Euro 6 používané společností Volvo Trucks mají nižší provozní otáčky a díky tomu jsou tišší a lépe optimalizované pro jízdu v městském prostředí, kde neobtěžují své okolí hlukem. Největším přínosem vyplívajícím z nižší hlučnosti motoru a lepšího odhlučnění kabiny je snížení únavy řidiče.

Další důležitou součástí zdokonalování pracovního prostředí řidiče jsou testy jízdy na nerovných cestách, přes hrboly a výtluky. Proměřují se vibrace nákladního vozu, které pak mohou být až do nejnižší úrovně kmitání reprodukovány v laboratoři.

Po důkladném otestování na laboratorních přístrojích absolvovaly nákladní vozy - včetně nových motorů Euro 6 a automatické převodovky I Shift - kolo za kolem na zkušební dráze společnosti Volvo Trucks. Funkce převodového ústrojí byla testována rozjížděním na svazích s gradientem až 25 %.

Následně je prováděn zrychlený test trvanlivosti a životnosti kompletního vozidla. Tyto testy patří mezi jedny z nejkomplexnějších a je při nich ověřována celková doba technického života nákladního vozu. Celkově najely nové modely 12 000 kilometrů po náročných testovacích drahách a na otevřených silnicích, což odpovídá 500 000 km - neboli celkové době provozu nákladního vozu - při standardních podmínkách.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)