Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo opět myslí na bezpečnost ostatních. Představuje unikátní crash test cyklistických přileb

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Automobilka Volvo a společnost POC představují zcela nový bezpečnostní test zaměřený na cyklisty. Podívejte se, jak funguje.

Švédsko-čínská automobilka Volvo patří mezi lídry ve vývoji bezpečnostních prvků automobilů. Naposledy spojila síly se švédskou značkou POC, jež se zabývá bezpečností při provozování sportovních aktivit. Výsledkem je nejnovější crash test věnovaný bezpečnosti cyklistů při srážce s automobilem.

Jak to celé funguje? Helmy POC nasazené na hlavách figurín jsou připevněny k testovacímu zařízení, které je za účelem měření vysílá v různých rychlostech a pod rozdílnými úhly do střetů s částmi kapoty stojícího vozu. Jde o podstatně sofistikovanější řešení, než na které jsme byli zvyklí doposud. Bezpečnostní přilby se aktuálně testují tak, že je helma z výšky puštěna na rovný, případně zkosený povrch.

Poznatky z výzkumného projektu mají za cíl vyvinout bezpečnější helmy, které cyklistovi při střetu s automobilem poskytnou ještě větší stupeň ochrany. Ze spolupráce bude těžit i Volvo, které na základě posbíraných dat vylepší bezpečnostní technologie a opatření vlastních modelů.

„Spolupráce na tomto projektu s POC je skvělým příkladem našeho pionýrského ducha v oblasti bezpečnosti,“ říká Malin Ekholm, ředitel bezpečnostního centra Volvo Cars. „Často vyvíjíme nové testovací metody pro různé náročné dopravní situace. Naším záměrem není jen projít hodnotícími testy. Místo toho se snažíme jít dále, využíváme reálné dopravní situace k vyvinutí technologie pro zlepšení bezpečnosti.“

Co některé automobilky zařazují do sériové výbavy až dnes, najdeme na palubách vozů Volvo už dávno. Detekce chodců s funkcí automatického nouzového brzdění se tu prvně objevila v roce 2010, detekce cyklistů (rovněž s automatickým brzděním) o další tři roky později. Dnes jsou tyto prvky součástí standardní výbavy každého nového modelu značky.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme