Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Test autonomního nouzového brzdění jako velká výstraha: Nespoléhejte na něj! Jak obstála Škodovka, Volvo či Mercedes?

Stanislav Kolman
Diskuze (31)

Autonomní nouzové brzdění je užitečným asistentem, který může předcházet dopravním nehodám i zranění chodců. Jak spolehlivý je takový systém na zádi auta?

Automatické brzdění s detekcí chodců už je součástí automobilů nějaký ten pátek. V praxi je jeho úkolem předcházení dopravním nehodám nejen s vozy, ale i lidmi či cyklisty. V krajním případě má škody alespoň minimalizovat.

Výzkumy takových nehod ale ukazují, že asi 17 % všech kolizí s osobami se odehrává v zadní části auta. I v nízkých rychlostech se může automobil proměnit v nástroj způsobující vážná zranění, zejména pak u starších osob. Studie německých pojišťoven dokonce říká, že kdyby mělo spolehlivé samočinné brzdění vzadu každé auto, předešlo by se zhruba dvěma třetinám nehod vzniklých při parkování.

Tvůrci nejnovějšího testu totiž říkají, že viditelnost všemi směry je v moderních autech stále horší. Široké sloupky a velké opěrky hlav snadno zakryjí chodce, který zrovna prochází za automobilem. Němci se do testu tohoto prvku nepouští náhodou. Od roku 2020 se totiž brzdění s detekcí chodců při couvání stane součástí hodnocení Euro NCAP. A jak známe automobilky, nerady si kvůli tomu nechají ujít nějakou tu půlhvězdičku.

Lidé z ADACu přiznávají, že najít pětku aut nebylo zas tak snadné, jelikož zatím jen několik málo výrobců takový systém nabízí. Nakonec paleta čítá BMW řady 5, Mercedes třídy A, Seat Atecu, Škodu Kodiaq a konečně Volvo V60.

Jak to funguje?

Systémy zpravidla fungují na základě ultrazvukových senzorů, které zároveň slouží jako parkovací asistent s akustickým signálem. Pro provoz za autem (například při vycouvávání, kdy hrozí průjezd jiného auta kolem) se používají radarové senzory umístěné na bocích zadního nárazníku. Škodovka, Seat a BMW používají kombinaci ultrazvukových a radarových senzorů. Mercedes a Volvo využívá pouze těch radarových. Obě automobilky mají nainstalované i senzory ultrazvukové, ale používají je pouze pro varování.

Tři scénáře

ADAC pro pětici aut připravil tři různé scénáře, které s vozy postupně testoval. Jednalo se o couvání do:

  • Stojícího auta
  • Stojící, případně jdoucí osoby
  • Projíždějícího cyklisty nebo vozu

Couvalo se vždy ve dvou rychlostech, konkrétně ve čtyřech a osmi kilometrech za hodinu. Byla hodnocena kvalita a načasování automatického brzdění. Samotné upozornění bylo řidičem ignorováno.

Nikdo není dokonalý

Nejlepší hodnocení si vysloužilo BMW řady 5, které alespoň nějakou formou zafungovalo ve všech výše popsaných scénářích. Kombinace ultrazvukových a radarových senzorů rychle reaguje na stojící i pohybující se chodce. Testeři si pochvalují spolehlivé brzdění, autu jsou však vytýkány nespolehlivé a pozdní reakce při provozu za autem.

To Mercedes třídy A už tak úspěšný nebyl. Pokud je chodec či cyklista příliš blízko, systém využívající radarové senzory na něj nedokáže zareagovat. Pokud se pohybuje s dostatečným odstupem, asistent o něm ví a mnohdy zareaguje i dříve, než by bylo potřeba. Kritiku si vysloužilo nespolehlivé fungování při provozu za autem a jen velmi malé vizuální varování na přístrojovém štítu.

Ultrazvukové senzory kompaktního SUV Seat Ateca zabraňují tvrdému nárazu do automobilu za ním. Na chodce však asistent reaguje příliš pozdě. I když by měl mít Seat stejný systém jako Škodovka, ten ve španělském voze fungoval o něco lépe. Také Škoda Kodiaq funguje velice spolehlivě v případě stojících překážek, reakce na pohyb chodců za vozem jsou ovšem nulové.

Posledním do party je Volvo V60, které by podle lidí z ADACu potřebovalo lépe fungující ultrazvukové senzory. Systém Cross Traffic Alert informuje řidiče rychle, nereaguje však na pohyblivé ani stojící překážky.

Závěr: Je potřeba zlepšení

Test Němců ukazuje, že automatické nouzové brzdění při couvání má velký potenciál, systém je však potřeba neustále vylepšovat, aby svou funkci plnil stoprocentně. Dokonce ani nejlepší BMW nebylo 100% spolehlivé a potřebuje vychytat mouchy, stejně jako zbytek testovací flotily. Nejlepším řešením se jeví kombinace ultrazvukových a radarových senzorů. Buď jak buď, vzhledem k rozhodnutí Euro NCAPu se tento systém brzy začne stávat nedílnou součástí všech nových aut.

Stanislav Kolman
Diskuze (31)

Doporučujeme

17. 6. 2019 19:22
Re: Toyota
Je to o i architektuře řešení, což z pohledu auta, výroby, výrobních nákladů atd. není vůbec triviální.
17. 6. 2019 19:19
Re: Nefunguje
Nejenom zlomek sytémů. Při testech očividně nedošlo k výpadku systémů, což je další megaproblém.
17. 6. 2019 18:07
Asistenti jsou jen asistenti
Na asistenty nelze 100% spoléhat - je to řetězec senzorů, kabeláže, výpočetní systém, datové úložiště, napájení, SW, jejich zálohování atd., tedy z pohledu ICT celkem složitý úkol. Systém by musel být dostupný 100% a musel by mít velmi pokročilou inteligenci, aby se na něj dalo 100% splehnout. Reálně na světě neexistuje žádný ICT systém, který má 100% dostupnost. Jedná se tedy jen o asistenty.

Problém je v tom, že se spoléháme stále více na asistenty s omezenou spolehlivostí a ztrácíme tak řidičskou gramotnost.
20. 5. 2019 07:35
Re: Test....
Tu skôr zaujalo ako dobre sú už na tom Kórejci, keď v žiadnej disciplíne nezliali. Čo si mnohé renomovanejšie značky povedať nemôžu.
Avatar - Mikesus
18. 5. 2019 21:45
Re: Není jen ADAC
Jelikož je ta diskuze pro mne dost nepřehledná, nedošlo mi že reaguješ na jeho odkaz.
Tento článek je o autonomním brzdění při parkování, nikoli o klasických EAB, proto jsem reagoval na něj.
To že mají takto prokládané výbavy resp.propojení systému neznamená že s tím ty přední kamery něco udělají. Maximálně pri jízdě vpřed. Ale to ke stejné jako u ostatních značek využívající radary/lidary. Proto jsem se pozastavil nad mícháním hrušek a jablek.