Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo podporuje bezpečnost: Ohled na druhé

Ivo Semrád
Diskuze (0)
S rostoucí globalizací nejde ruku v ruce trend respektování ostatních osob. Jak Volvo Trucks dbá o nejzranitelnější účastníky provozu?

Ze zprávy o bezpečnosti Safety Report 2017 vytvořené společností Volvo Trucks vyplývá, že počet vážných dopravních nehod s účastí nákladních vozidel sice postupně klesá, ale bezpečnost zranitelných účastníků silničního provozu je nutné zlepšit.

Poučení z nehod

Letošní zpráva Safety Report 2017 vychází z šetření dopravních nehod automobilkou Volvo Trucks i dat získaných od různých národních a evropských orgánů. Uvedená zpráva nepřímo zdůrazňuje nezbytnost věnovat více pozornosti snižování míry rizika u nejvíce zranitelných účastníků silničního provozu. Těmi jsou chodci, cyklisté, uživatelé skútrů a motorkáři.

„V naší zprávě o bezpečnosti Volvo Trucks Safety Report 2017 analyzujeme a popisujeme, proč dochází k nehodám s účastí nákladních vozidel, jak k těmto nehodám vlastně dochází a co bychom měli udělat pro to, abychom rizika nehod a jejich dopady omezili. Tyto skutečnosti jsou důležité nejen pro vývoj našich produktů, ale též pro všechny, kteří usilují o bezpečnější dopravní prostředí,“ říká Peter Wells, vedoucí výzkumného týmu ART společnosti Volvo Trucks.

Ohled na nejslabší

Více než třetinu lidí, kteří utrpěli vážná či smrtelná zranění při nehodách s účastí těžkých nákladních vozidel, lze označit jako zranitelné účastníky silničního provozu. Tempo urbanizace stále roste a s ní i počet lidí a vozidel na silnicích. Pokud tedy nepřijmeme účinná opatření, riziko nárůstu počtu zranění poroste minimálně lineární závislostí.

„V Evropě se za poslední desetiletí počet vážných silničních dopravních nehod s účastí těžkých nákladních vozidel snížil na polovinu. Ovšem počet nehod nákladních vozidel spojených se zranitelnými účastníky silničního provozu se stejnou měrou nesnížil,“ říká Carl Johan Almqvist, ředitel pro bezpečnost dopravy a produktů ze společnosti Volvo Trucks. Dodává: „Máme-li snížit nehodovost, je nezbytné pokračovat ve vývoji řady technických řešení, která mohou řidičům nákladních vozidel pomoci se potenciálně nebezpečným situacím vyhnout. Kromě toho si všichni účastníci silničního provozu musejí uvědomit, že s dopravou jsou spojena určitá rizika a existují způsoby, jak je co nejvíce omezit.“

Přehled o okolí

K prevenci nehod je klíčové zejména to, aby měl řidič jasný přehled o bezprostředním okolí vozidla. Volvo jako jeden z mnoha doplňků zpětných zrcátek, zrcátek pro sledování prostoru kolem vozidla a couvacích kamer nabízí i řešení v podobě kamery, která řidiči pomáhá vidět, co se děje před předním rohem vozidla na straně spolujezdce (viz test Volva FH460 v Autoprofi 6/2017).

„Pro hladkou a bezpečnou komunikaci v dopravě je důležité, aby si důležitost hesla „Vidět a být viděn“ uvědomovali i všichni chodci a cyklisté. Proto naše vzdělávací materiály míří na mládež i dospělé. Jde například o naše kampaně Zastavte se, rozhlédněte se a zamávejte a Vidět a být viděn, které se zaměřují přesně na uvedená témata,“ říká Carl Johan Almqvist.

Polovina smrťáků zbytečných

Zpráva odhaluje velký nešvar mezi řidiči v nepoužívání bezpečnostního pásu. Proto Volvo Trucks nabízí pásy v červené barvě, aby již z dálky bylo vidět, že řidič je připoutaný. Z průzkumu dopravních nehod vyšlo jasně najevo, že polovina nepřipoutaných řidičů by nehodu s použitým pásem přežila.

Zpráva o bezpečnosti Volvo Trucks Safety Report 2017 je druhou veřejně publikovanou zprávou výzkumného týmu ART společnosti Volvo Trucks.

Accident Research Team

Výzkumný tým ART od společnosti Volvo Trucks již od roku 1969 analyzuje silniční dopravní nehody s účastí nákladních vozidel. Zkušenosti a odborné znalosti týmu ART nashromážděné za téměř půlstoletí jsou základem, o nějž se může Volvo Trucks opřít při dalším zlepšování vlastností vozidel z pohledu prevence nehod a zranění na silnicích.

Ivo Semrád
Diskuze (0)