Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Designér má vidět do budoucnosti (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks prostřednictvím videa a série snímků poodhalila vznik svých aktuálních modelů a designéři se rozhovořili o své práci.

Ve světě nákladních automobilů se podobně jako u osobních vozů na vývoji nového modelu začíná pracovat řadu let před jeho představením veřejnosti, spuštěním výroby a uvedením na trh. Přesto musí jeho vzhled odpovídat trendům doby a působit moderně ještě řadu let po své premiéře.

Rikard Orell, ředitel pro design ve společnosti Volvo Trucks, k tomu uvedl příklad v podobě aktuální generace modelové řady FH. Práce na jejím vývoji včetně designu byly zahájený v roce 2006, což byla doba před celosvětovým nadšením pro iPhone, který se nyní promítá téměř do všech odvětví průmyslového designu. V roce 2012, kdy bylo nové FH představeno, byl ovšem iPhone a smartphony obecně nedílnou součástí společnosti a designéři musí být schopni předvídat i takové změny.

Designéři se při své práci musí snažit co nejlépe odhadnout, jak se bude společnost vyvíjet v následujících pěti, deseti až patnácti letech. Je tedy potřeba sledovat trendy v kultuře, módě i technologiích, aby výsledek jejich práce nepůsobil zastarale již v době svého představení, ale naopak posouval své odvětví dále do budoucnosti.

Většina automobilek a je celkem jedno, jestli se jedná o výrobce osobních nebo užitkových vozidel, obměňuje svou paletu modelů průběžně a design jejích vozidel se tak postupně vyvíjí.

V případě aktuální generace nákladních vozidel ovšem řada výrobců díky nástupu emisní normy Euro 6 přistoupila k radikálnímu kroku, kdy provedla generační obměnu najednou. Nejradikálnější byl v tomto ohledu francouzský Renault Trucks, který představil všechny své nové modelové řady najednou a společnost Volvo Trucks na tom byla podobně, i když si premiéry svých novinek rozložila na dobu kratší než je jeden rok.

Všechny modely ve svých aktuálních generacích mají svůj vlastní styl, ale zároveň je spojuje několik charakteristických rysů. Těmi hlavními je umístění znaku v prostoru mezi spodní hranou čelního skla a maskou chladiče, členění mřížky na přídí s voštinovou konstrukcí a tvar hlavních světlometů.

S vývoje nových modelových řad se začalo v roce 2006 a postup zahrnoval zahájení klasickými skicami, následovaly zmenšené hliněné modely, počítačové simulace a následně výroba prvních funkčních prototypů.

Zajímavé jsou zdroje inspirace, které designéři společnosti Volvo Trucks zmiňují v souvislosti s novými vozidly. V případě nejvýkonnějšího modelu FH16 se údajně jednalo o stádo běžících divokých koní, vyjadřující sílu a svobodu, zatímco pro modelovou řadu FMX byl inspirací mimo jiné James Bond, který má styl nejen ve smokingu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)