Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Nová kabina Volvo FE LEC

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Pro model Volvo FE zavádí společnost Volvo Trucks novou nízkou kabinu.

Nová kabina Volvo FE LEC (Low Entry Cab) je určena především pro vozy určené pro svoz odpadu nebo i pro rozvoz zboží. Novinka je odpovědí společnosti Volvo Trucks na stále rostoucí poptávku po kabinách s nízko umístěným vstupem.

Volvo FE LEC je typově schváleno p celé Evropě a 95% jeho součástí je shodných se standardní verzí modelu FE. Kabina se sníženým vstupem má přispívat ke zdraví a bezpečnosti řidiče, který například při městském rozvozu nastupuje a vystupuje několikrát za jednu směnu. Se sníženým vstupem dochází ke značně nižšímu namáhání řidičových kolen.

Kabina pro čtyři osoby má na straně spolujezdce dveře, které se otevírají v úhlu 90 stupňů. To společně se sníženým vstupem znamená, že je možné z kabiny vystupovat tváří vpřed a přitom pozorně sledovat okolní provoz.

Průchozí kabina s plochou podlahou má vstupní výšku 540 mm nad povrchem vozovky a 440 mm po aktivaci funkce snížení. Podlaha je 900 mm nad povrchem vozovky, při využití funkce snížení je to 800 mm.

Kromě jednoduššího nastupování má nová kabina nabízet i velmi dobrý výhled do všech směrů. Na tom se kromě velkých zpětných zrcátek a zrcátek pro sledování blízkého okolí podílí i nízko položená okna na straně spolujezdce a boční okénka v zadní části kabiny.

K pohonu novinky slouží řadový šestiválec o objemu 7,2 litru se vstřikováním common-rail, který může mít výkon 221 kW (300 k) nebo 250 kW (340 k). S motorem spolupracuje šestistupňová automatická převodovka AL306 s volitelným měničem točivého momentu TC421.

Volvo FE LEC bude dostupné s konfigurací náprav 4x2 nebo 6x2 s řiditelnou vlečenou nápravou pro lepší manévrovatelnost v městských ulicích. Celková hmotnost vozidla je 18 tun, resp. 26 tun.

Na evropských trzích je možné Volvo FE LEC objednávat od 25. týdne letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
30. 6. 2011 23:55
Zlata scania
Tohle nema gule. Pripomina mi to kudlanku naboznou