Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo vás ochrání před nepozorností za volantem

Michal Fokt
Diskuze (2)
Volvo vyvíjí systém Driver State Estimation, jenž sleduje, zda se řidič soustředí na jízdu. V případě potřeby zasáhne...

Ať se vám to líbí nebo ne, automobilky trpí v poslední době spasitelským komplexem, když mají pocit, že řidičům je třeba stále více a častěji pomáhat v v co největším množstvím situací. Je sice pravdou, že dnešní provoz se nedá s tím před 20 nebo 10 lety vůbec srovnávat, na druhou stranu mohou tyto asistenční systémy udělat z řidičů paradoxně nesamostatné a nezodpovědné loutky, spoléhající se na neustálou pomoc "shůry".

Ať už patříte k příznivcům nebo odpůrcům tohoto trendu, měli byste vědět, že Volvo pracuje na dalším pomocníkovi. Říká mu Driver State Estimation a jeho účelem je zjistit, jestli se řidič koncentruje na jízdu. Nejedná se ale o "kafíčkový" asistent Mercedesu, jenž na základě reakcí řidiče doporučuje přestávku, ale spíše o variaci na "pre-crash" systém Lexusu, jenž sleduje polohu hlavy a očí řidiče.

Senzory za pomoci infračerveného světla v palubní desce monitorují pozici a úhel natočení hlavy a směr pohledu, popřípadě míru otevření očí a na základě těchto informací může elektronika adekvátně reagovat na možnou situaci. Ve hře jsou různé možnosti asistence, od automatického udržování auta v jízdním pruhu, přes rychlejší a intenzivnější reakce předkolizních bezpečnostních systémů až po probuzení řidiče v případě mikrospánku. Možná dojde nakonec i na to kafe...

Driver State Estimation ale bude možné využít též k optimálnímu nastavení pozice řidiče za volantem a řadě dalších činností. Volvo vidí důležitost tohoto asistenta zejména v autonomních vozidlech, kdy automobil pozná, zda řidič je či není schopen převzít kontrolu nad autem.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - Hittman
20. 3. 2014 13:05
Re: rok 2020
Přesně, nedokážu si představit, že mě každou chvíli bude něco rozptylovat pípáním či blikáním, stačí, když mi půl hodiny řvou pásy...prostě toto není má parketa a bez těchto systému se klidně obejdu, mám rád jízdu a neustále otravování řízení.
Avatar - Iv8
20. 3. 2014 12:40
rok 2020
se blíží a Volvo chce splnit svůj slib, že v jeho voze po tomto datu nikdo nezemře. Jestli je zrovna toto ta správná cesta nevím. Cestou do Chorvatska či jinam daleko, měním pozici za volantem celkem často. A to mám, myslím, pohodlné a výkonné auto.
Jestli mi to bude každou chvíly řvát či blikat, budu hledat, kde to vypnout. ;-)