Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo zavře závod Uddevalla v roce 2013: Kabriolety hledají nový domov

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Společný podnik švédské Volvo Car Corporation a italské Pininfarina S.p.A. ukončí svou činnost za 2 roky. Výroba malých sérií se automobilce nevyplatí.

Budoucnost společného podniku nastínilo už prohlášení Volva z letošního března, ve kterém se psalo mj. o tom, že Volvo Car Corporation, v souladu s uzavřenými dohodami, převezme kompletní podíl Pininfarina S.p.A. ve švédském podniku Pininfarina Sverige AB a stane tak majitelem tohoto závodu. Tento proces má být dokončen v květnu 2013.

Dnes automobilka dodala, že nemůže výrobu v Uddevalle zachovat kvůli nízké produktivitě a vysokým nákladům. Stefan Jacoby, prezident & CEO společnosti Volvo Car Corporation doslova řekl, že automobilka velikosti Volva si nemůže dovolit provozovat závod, který vyrábí jeden model v tak nízkých počtech jako je tomu dnes.

V závodě, jehož kapacita je 20.000 vozů ročně, se loni vyrobilo jen 10.000 kabrioletů Volvo C70, v současné době je kapacita vytížena na 65 %.

Všem 600 zaměstnancům bude nejpozději v okamžiku uzavření závodu v roce 2013 nabídnuta práce v některé jiné továrně Volva.

Pro nástupce současného otevřeného modelu se podle automobilky hledá místo na trhu i vhodná výrobní kapacita.

Ondřej Láník
Diskuze (2)
4. 10. 2011 12:32
Re: no nevim
No, taky mi to nezní dobře... ale já bych to ještě nevzdával... rok 2013 je daleko a příjde mi, že tyto zprávy typu "firma X by chtěla do Y udělat Z" jsou tu jen pro novináře, kteří neví, co by jinak psali...
Avatar - eLzyx
4. 10. 2011 00:47
no nevim
řekl bych, že to * čím dál tím víc. Rok 2013 bude pro automobilku asi opravdu přelomový. Z celkem slušné automobilky se stane brak produkující masové vozy s podprůměrnými motory. Nové modely nemají, staré ukončují. Nevidím to pro Volvo příliš dobře.