Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Amarok V6 prošel úpravou od ABT, teď nabídne přes 300 koní

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Známý úpravce ABT Sportsline si vzal do parády populární pickup Volkswagen Amarok V6, který se již v základu nemá za co stydět. Teď je na tom ale ještě o poznání lépe.

Když Volkswagen představil Amarok s 3.0 litrovým motorem V6, všichni jsme z něj byli nadšení. Pořádný pracant se konečně dočkal pořádného motoru, ozývalo se ze všech stran. Úpravcům z ABT Sportsline, tradičním úpravcům většiny koncernových modelů, však výkon asi ještě pořád nestačil a tak se pustili do díla. A to se jim nadmíru povedlo.

Díky nové řídící jednotce získal Amarok dalších 35 kW (48 k) a 50 Nm točivého momentu, což znamená celkový výkon 225 kW (306 k) a točivý moment 630 Nm. Motor je spojen s klasickou osmistupňovou automatickou převodovkou, která přenáší výkon na pohon všech kol 4Motion. Amarok tak neztrácí nic ze své praktičnosti, zatímco čas jeho akcelerace z 0 na 100 km/h klesl o 2 desetiny sekundy na 7,8 sekundy a maximální rychlost narostla na 211 km/h.

To sice nejsou nijak oslnivá čísla, o to ale úpravci ani nešlo. Jak totiž uvádí na svých webových stránkách, vyšší výkon pocítí majitelé především ve chvíli, kdy plně naloží nákladový prostor o kapacitě 2,5 m2, na který se vejde i Euro paleta, nebo v momentě, kdy za vůz zapřáhnou plně naložený vlek. Volkswagen Amarok si totiž poradí i s vlekem do váhy až 3,5 tuny.

V ABT se však nezaměřili jen na vrcholné provedení, k dispozici jsou i úpravy slabších motorizací. Třeba dvoulitrový diesel o výkonu 165 kW (224 k) může být naladěn na 195 kW (265 k) a předfaceliftový model s 2.0 litrovým TDI o výkonu 132 kW (180 k) si může přilepšit o dalších 15 kW (20 k) na celkových 147 kW (200 k).

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme