Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba aut v Česku do září stoupla o 13 % na téměř 804.000 vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Růst zaznamenaly Škoda Auto a Hyundai, naopak produkce kolínské TPCA mírně poklesla.

Tuzemská výroba osobních a lehkých užitkových vozů od ledna do září stoupla o 13 procent na 803.846 aut.

Tuzemský prodej za tři čtvrtletí vzrostl o 9,5 procenta na 47.662 aut, vývoz stoupl téměř o 16 procent. Výrobci očekávají, že letos produkce dosáhne rekordních hodnot. Podle prezidenta sdružení Martina Jahna by letos mohla růst do pěti procent a přesáhnout jeden milion vyrobených motorových vozidel.

"Nárůst výroby vozidel v Česku je potvrzením trendu postupného hospodářského oživení u nás i našich největších odběratelů. Výrobci osobních vozidel dokázali zvýšit výrobu, i když už nemohou těžit ze šrotovného jako v předchozím roce," uvedl analytik PricewaterhouseCoopers Jiří Zouhar. Výrobci podle něj čelí silnému tlaku na ceny, který budou muset zejména u menších aut řešit.

Výroba aut v tuzemsku bude podle Jana Linharta z KPMG ještě nějaký čas stoupat. Hlavní podíl na tom bude mít především plánovaný nárůst výroby nošovické automobilky Hyundai. "Ekonomicky z toho bude těžit především Moravskoslezský region, kde působí i většina dodavatelů této automobilky. Automobilka TPCA je zcela závislá na objednávkách od svých mateřských koncernů, je tedy obtížné předvídat dlouhodobý vývoj. Kapacitně však dosáhla svého maxima, se stávajícím vybavením již není možné výrobu zvyšovat," uvedl.

Škoda Auto vyrobila do konce září 413.465 vozů, což představuje nárůst o osm procent. Nošovická automobilka Hyundai, ve které v minulém roce nabíhala výroba, zvýšila produkci o 84 procent na 143.839 aut. Výroba v TPCA klesla o 0,4 procenta na 246.532 automobilů. Výrobce sportovních roadsterů Kaipan sestavil deset vozů.

Snížení produkce TPCA podle mluvčího Radka Kňavy souvisí s poklesem objednávek od mateřských společností. "Prodej vozů v segmentu mini vykazuje v TPCA pokles již od začátku roku," uvedl. Loni v době krize na tom byla automobilka lépe, protože zákazníci kupovali po zavedení šrotovného spíše menší vozy, které se v Kolíně vyrábějí. TPCA očekává, že pokles prodejů malých aut bude pokračovat i posledním čtvrtletí letošního roku.

Výroba nákladních automobilů se za letošních devět měsíců zvýšila o 18 procent na 934 vozidel. Letňanská Avia zvýšila produkci o 60 procent na 286 aut, Tatra zaznamenala růst o šest procent na 648 nákladních aut. Výroba přívěsů a návěsů poklesla o sedm procent na 532 vozidel.

Produkce autobusů se do září snížila o 17 procent na 1819 vozidel. Pokles zaznamenal Irisbus, SOR i Tedom. Výroba motocyklů reprezentovaná značkou Jawa klesla o pět procent na 477 strojů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - jenik1
20. 10. 2010 17:44
Stát bude mít na sociální dávky
Alespoň bude mít stát na sociální dávky
Avatar - 3_diamanty
20. 10. 2010 08:22
slusne
len tak dalej bratia :yes: