Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce Putinovy limuzíny míří na závodní tratě. Osmiválcový Aurus 01 pojede i Le Mans

David Bureš
Diskuze (6)

Aurus 01 díky svému osmiválci o objemu 4,2 litru zvládne jet až rychlostí 340 km/h. Splňuje pravidla kategorie LMP2.

Ruská luxusní značka Aurus jede. Po reprezentativní limuzíně, primárně určené pro státníky, představila i luxusní sedan nebo odvozenou osobní dodávku, pro převoz více osob v luxusní kabině. Dokonce se prezentovala i na letošním ženevském autosalonu. A nyní je tu další krok, Aurus míří na závodní tratě.

Aurus 01 je speciál připravený podle pravidel závodní kategorie LMP2, který ruský tým G-Drive Racing nasazuje v letošním ročníku evropského šampionátu Le Mans Series (ELMS). Ten před dvěma týdny odstartoval čtyřhodinovým podnikem ve francouzském La Castellet a jeho součástí je slavná čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans nebo šestihodinovka v belgickém Spa.

Video se připravuje ...

Závodní auto je poháněno atmosférickým vidlicovým osmiválcem o objemu 4,2 litru, který je naladěn na zhruba 600 koní (441 kW). To v kombinaci s muší váhou 930 kilogramů znamená, že Aurus 01 zvládne jet až rychlostí 340 km/h.

Motorističtí fanoušci nicméně podle fotografií speciálu poznají, že Aurus 01 není speciál vlastní konstrukce. Základ 4.745 mm dlouhého auta v podobě monokoku z kompozitů a karbonových vláken a podvozku využívající zavěšení typu pushrod dodal závodní specialista Oreca. Motor pochází od Gibson Technology, převodovka (šestistupňová sekvence) zase od Xtracu.

„Po velké premiéře na nedávném ženevském autosalonu se Aurus vydává na světové závodní tratě. A jsme velmi rádi, že tuto ruskou značku zastupujeme v mezinárodní motoristické aréně,“ říká závodník a sportovní manažer G-Drive Racing Roman Rusinov.

První nasazení Aurusu 01 přitom pro tým dopadlo dobře. Tým na čtyřhodinovém závodě v La Castellet obsadil čtvrtou příčku. Ostatně G-Drive Racing je jedním z nejúspěšnějších týmů v sériích World Endurance Championship, od roku 2013 za tři sezony získali její jezdci 15 pole position a vyhráli 12 závodů, a tak se od něj očekávají úspěchy i s Aurusem 01. Stáj pojmenovaná podle prémiového paliva ruského Gazpromu dokonce tvrdí, že by ráda zvítězila v letošní čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
28. 4. 2019 11:23
930 kg
je mušia váha?
Avatar - Barrichello
28. 4. 2019 08:22
Aurus šlape
po sedanu a limuzíně MPV, kabriolet, ted závodní auto, super pro propagaci. Ještě bude SUV :-) A V12...
Avatar - Barrichello
28. 4. 2019 08:22
Re: A pojede doma Le russia
Kyjev a Černobyl sou na Ukrajině, ne v Rusku. Máš to volaaké zmetené, jak praví klasik :-)