Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2019 živě: Poznáte jedno z nejluxusnějších aut výstavy?

Martin Machala
Diskuze (3)
Letošní ženevský autosalon je docela bohatý na méně známé značky. Jedna z nich přivezla hodně luxusní exponát.

Pravidelné čtenáře Auto.cz tahle hádanka zaměstná asi jenom na chvilku, ještě ale zkusím být tajemný. Takže, je to dlouhé 5630, respektive 6620 mm, pohání to hybrid složený z benzinového osmiválce 4,4 litru o výkonu 440 kW, elektromotor dává 62 koní a jezdí v tom prezident. Ruský prezident. Jasně, víte, nejspíš hned od začátku – je to ruská státní limuzína Aurus Senat.

Video se připravuje ...

A musím říct, že působí impozantně. Rozhodně ne však přeplácaně a nevkusně, což by leckdo od ruského luxusu čekal. Design není přehnaně velikášský, i když mohutnou masku chladiče opravdu přehlédnout nejde. I díky ní má Aurus Senat asi nejblíž k anglické ikoně Rolls-Royce, kopírka to však není, ruská limuzína má svůj styl.

Interiér je možná ještě o něco pompéznější než karoserie, ani tady se však aurus nevydal za hranice vkusu. Hlavně obrovské masy dřevěného dekoru však dávají dostatečně na srozuměnou, že tohle je fakt první třída. Nechybí hluboké koberce, chromované ovladače, zadní sedačky jsou všemožně elektricky nastavitelné. Možná jsem si při prohlídce vnitřku občas vybavil eskový mercedes, i tak bych však interiér označil za osobitý. A neoddiskutovatelně přepychový. Podrobnější prohlídka by třeba nějaký ten nedodělek odhalila, zatím jde přece jenom o kusovou výrobu ze speciálního závodu ruského Ústavu centrálního výzkumu automobilů a automobilových motorů (NAMI), produkce se navíc teprve rozbíhá… Na první pohled jsem však nic pohoršujícího nezaznamenal.

Od příštího roku se počítá s přesunem výroby do Tatarstánu a zahájením opravdové sériové produkce, ročně se plánuje pět tisíc aurusů. Rusové by svou limuzínu rádi prodávali i mimo matičku, počítá se s Evropou i Blízkým východem.

V Ženevě byla k nahlédnutí i prodloužené prezidentská verze, tu však Ondra Lilling mohl natáčet jen zvenku, dovnitř nás pánové od Aurusu nepustili. Ani fotit přes okýnko jsme nemohli. Nakouknout nám však dovolili a místa pro nohy je tady docela dost… Nouzové sedačky proti směru jízdy budou nejspíš sloužit ochrance.

Pro někoho možná lehce kontroverzní, rozhodně však jeden z nejzajímavějších exponátů letošní Ženevy, tenhle Aurus Senat.

Martin Machala
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
6. 3. 2019 09:47
Aurus ukázal
že rusové umí, smutné je to že nešlo dřív a že to nebylo pod ZILem, což byl specialista na limuzíny....
6. 3. 2019 09:38
Re: Avtorus Senat ´´ftopu´´!
Boha jeho!! Kde Rolls končí toto začíná!! ;-O)))