Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vysočina a Jižní Morava: Po starých hranicích Moravy

David Šprincl
Diskuze (0)

Jižní Morava neznačí jen víno. A historicky je tohle území větší, než by se mohlo podle mapy zdát.

Když člověk dorazí do měst jako Dačice či Slavonice, dýchá na něj Morava. Přestože se dnešní topografie tváří, že jde o Čechy.

Abychom přišli téhle záhadě na kloub, sehnali jsme si historickou mapu pro automobilisty a motocyklisty a projeli si místa, která na ní jasně patří pod Moravu.

Radlice

Náš výlet začínáme kousek za jihočeským Kunžakem. „Právě zde končily Čechy,“ poučují nás místní znalci. Netrvá dlouho a první vesničky vynořující se z lesů nás přesvědčí, že tady se odnepaměti cítí všichni moravsky. Tak třeba Radlice, maličká obec v údolí mezi hustými lesy, figurující v historických pramenech už ve 14. století. Některé chalupy vypadají jako ze skanzenu a náves se dvěma rybníky – Morava sama! V Radlicích zažijeme malou soukromou radost: ač tu žije jen pár desítek obyvatel, u mondea s polepy Světa motorů brzy přivítáme předplatitele našeho časopisu. „No jasně, čtu vás každý týden. Že budou Radlice v příloze? To je bomba!“ slyšíme poklonu.

svetmotoru svetmotoru

Český Rudolec

Náš výlet se rozhodujeme směřovat od malých obcí k větším. Zatímco Radlice počítají obyvatele na desítky, Rudolec už na stovky. Jeho dominantou je zámek, přezdívaný Moravská Hluboká. Od pohledu má za sebou pohnutý osud. Počínaje tvrzí přes mnoho přestaveb – renesanční, barokní, tudorovskou novogotiku – po krutý konec: znárodnění komunisty a následné chátrání až do dnešního žalostného stavu. Teď se ale v okolí dost děje, v době naší návštěvy vrcholila rekonstrukce budovy správce zámku i zájezdního hostince na cyklopenzion s minipivovarem. Otevřít by se měl teď v červenci.

svetmotoru svetmotoru

Slavonice

svetmotoru svetmotoru Bereme-li náš výlet jako putování po hranicích, nemůžeme najít lepšího zástupce než Slavonice. Zleva jižní Čechy, seshora Vysočina, zprava jižní Morava a zespoda Dolní Rakousy. Z centra města je to do Rakouska jeden a půl kilometru. A je to parádní centrum, jak dokládá snímek. Navíc Slavonice, to není jen krásná architektura, ale třeba i veřejně přístupné podzemí pod náměstím nebo okolní soustava dochovaných pohraničních pevností z let 1936-1938.

Dačice

Silnička číslo 406 se kroutí v příjemných zákrutách. Dáváme pozor, aby na nás z lesa nevyskočil divočák, kterých jsou tu stovky, jak nám prozrazuje myslivec na posedu. Ze Slavonic, kde žije kolem 2500 lidí, kolem něj míříme do třikrát početnějších Dačic. Vykládejte v nich někomu, že město nad řekou Moravská Dyje patří k Čechám! To by si hlavu ukroutil i Jakub Kryštof Rad, jenž v roce 1843 vyrobil v Dačicích první kostkový cukr na světě. Fotíme se u pomníku, který na toto prvenství upozorňuje hned ve 13 jazycích, projdeme se nádherným parkem nového zámku (stojí tu i starý), podíváme se na nově vybudovaný aquapark (skvělé ceny) a jedeme dál.

svetmotoru svetmotoru

Telč

Pátým zastaveníčkem našeho putování po starých hranicích Moravy je Telč, založená podle místní pověsti už v 11. století! Historické jádro města patří k nejcennějším městským památkovým rezervacím na Moravě, už přes dvacet let figuruje na Seznamu světového kulturního dědictví Unesco.

Pochvalujeme si, že v Telči působily ruce historie velmi citlivě – výhled na nádherné centrum nehyzdí žádná panelová výstavba ani v širokém okolí, nádherný renesanční zámek dodnes nabízí původní interiéry. Do Telče je nejlepší jezdit v létě, kdy se tu rok co rok koná jeden z nejstarších hudebních festivalů v Česku: Prázdniny v Telči. Letošní startuje 26. července a končí 11. srpna. Zahrají na nich třeba Radůza, Vladimír Mišík, Žalman a další. Milovníky motorismu potěší Muzeum techniky i s historickými auty, motorkami a agregáty.

svetmotoru svetmotoru

Vranov nad Dyjí

Pokud se v Dačicích pustíte po silnici 408, dojedete za půlhodinku k Vranovské přehradě, nádherné vodní nádrži, kterou lemuje hrad Bítov či zámek Vranov nad Dyjí. Celá přehrada měří třicet kilometrů, zasahuje až do údolí Želetavky.

svetmotoru svetmotoru

Třebíč

Pětatřicet kilometrů od Telče leží město s unikátní židovskou čtvrtí - jedinou židovskou památkou mimo území Izraele zapsanou v seznamu Unesco.

svetmotoru svetmotoru

Znojmo a okolí

Z Vranova už je to jen dvacet kilometrů do centra celého Podyjí. Největší město této oblasti a jeho neméně hezké okolí překypuje kulturou, přírodou a vínem. Vedle hradu rozhodně nezapomeňte na labyrint podzemními prostorami Znojma, měří skoro třicet kilometrů ve čtyřech úrovních! Z okolí upozorňujeme na mnoho vinařských obcí jako Šatov s Malovaným sklepem a mlynářské muzeum ve Slupi. A na půli trasy mezi Znojmem a Třebíčem na dvě moravské obdoby slavných jihočeských měst: Moravský Krumlov a Moravské Budějovice.

svetmotoru svetmotoru

Tip pro motorkáře

Samotní motorkáři řadí silnice kolem Rudolce, Slavonic a Dačic mezi deset nejlepších mototras u nás. Nám se líbí i Pálava – krajina plná lesů, vinohradů a nádherných silniček, obzvlášť na trojúhelníku mezi Hustopečemi, Hodonínem a Břeclaví.

David Šprincl
Diskuze (0)