Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácné Ferrari 599XX pomůže zaplatit škody po zemětřesení

David Bureš
Diskuze (0)
Výtěžek internetové aukce bude věnován vybraným lidem zasaženým zemětřesením, které v květnu zasáhlo Itálii.

Aukce pořádaná automobilkou Ferrari bude probíhat příští týden na stránkách jejího internetového obchodu Ferrari Store. Hlavní „hvězdou“ dražby bude unikátní Ferrari 599XX Evo, jehož tržní cena činí 1,3 milionu eur (v přepočtu asi 33,4 milionu korun).

Jedinečný automobil je určen výhradně pro závodní okruhy. Jeho majitel se stává jakýmsi testovacím jezdcem značky, automobilka totiž tyto automobily primárně postavila jako experimentální, na kterých zkouší nová technická řešení.

Model 599XX Evo sdílí své základy se sériovým 599 GTB. Přídomek Evo značí několik vylepšení oproti předchozí verzi 599XX. Mezi ně patří silnější dvanáctiválec s 552 kW, nižší hmotnost nebo upravený aerodynamický paket. Vůz je určen pro testovací sezony v letošním a příštím roce.

Tato okruhová zbraň ale nebude tím jediným, co bude Ferrari dražit. Nabízeny budou také hodinky se vzpínajícím se hřebcem nebo vidlicový osmiválec z monopostu formule 1, který doplní další předměty spojené se světem motorsportu. Fernando Alonso a Felipe Massa, piloti stáje Scuderia Ferrari, pak do aukce věnovali helmy a závodní overaly.

Automobilka tvrdí, že krátce po zveřejnění zpráv o ničivém zemětřesení se jí ozvali zákazníci a fanoušci z celého světa, kteří nabízeli zasaženým pomoc. I díky tomu je Ferrari schopno pomoci těm, kteří během této přírodní katastrofy ztratili své blízké.

Není to poprvé, kdy Ferrari pomáhá řešit následky zemětřesení. V roce 2009 přispělo k rekonstrukci provincie Abruzzo ve střední Itálii, loni automobilka přispěla 80 miliony jeny (cca 21 miliony korun) na stavbu volnočasového zařízení pro studenty v japonském městě Išinomaki.

Itálii v květnu zasáhla dvě ničivá zemětřesení. To první udeřilo 20. května ve střední Itálii, to druhé pak v severoitalské provincii Emilia Romagna. Kvůli tomu byly nuceny některé zdejší automobilky přerušit provoz svých továren.

David Bureš
Diskuze (0)