Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ward's Auto 10 Best Engines of 2014: Už i v Americe jsou paf z dieselů a turba

Michal Fokt
Diskuze (22)
Americká desítka elitních motorů Ward´s Automotive byla vždy baštou klasických atmosférických benzinových motorů. Letos ale z původní filozofie zůstaly jen trosky. Dominuje downsizing, turbodiesely a doplňuje je dokonce elektromobil!

V evropské anketě Motor roku (IEOTY) už dneska vůbec nenarazíte na atmosférický motor, s čestnou výjimkou v podobě Ferrari, ovšem v americké obdobě této ankety Ward´s Auto je všechno úplně jinak. Tedy přesněji řečeno bylo - až do letoška.

Americká popularita klasických atmosférických benzinových motorů byla u Ward´s jasně patrná, našly se pochopitelně i výjimky v podobě oblíbeného přeplňovaného šestiválce BMW, nicméně ve výběru byly dosud spíše "do počtu". Avšak downsizing a turbodiesely se začínají prosazovat i za Velkou louží a v letošním ročníku naprosto šokujícím způsobem zacvičily s elitní desítkou.

Ward´s motory nedělí do kategorií, prostě a jednoduše předloží seznam desítky dle porotců nejlepších v USA dostupných motorů a letos opravdu nebudete vycházet z úžasu. A co zbylo z někdejší slávy benzinových atmosfér? Pouhá tři místa. Prosadit se dokázal jen V8 6,2 l z Corvette Stingray, šestiválcový boxer 2,7 l z Porsche Boxster a Cayman a V6 3.5 Earth Dreams od Hondy.

Do desítky se dostaly nejen tři(!) turbodiesely, ale také 83kW elektrický pohon Fiatu 500e a v trojici přeplňovaných benziňáků doplňuje kompresorový třílitr od Audi a 1.8 TSI také litrový EcoBoost Fordu! Inu, přesvědčte se sami:

Ward´s Automotive 10 Best Engines 2014

  • 3.0L TFSI Supercharged DOHC V6 (Audi S5)
  • 3.0L Turbodiesel DOHC I-6 (BMW 535d)
  • 3.0L Turbodiesel DOHC V6 (Ram 1500 EcoDiesel)
  • 83kW Electric Motor (Fiat 500e)
  • 1.0L EcoBoost DOHC I-3 (Ford Fiesta)
  • 2.0L Turbodiesel DOHC I-4 (Chevrolet Cruze Diesel)
  • 6.2L OHV V8 (Chevrolet Corvette Stingray)
  • 3.5L SOHC V6 i-VTEC Earth Dreams (Honda Accord)
  • 2.7L DOHC H6 boxer (Porsche Cayman)
  • 1.8L Turbocharged DOHC TSI I-4 (Volkswagen Jetta)

Michal Fokt
Diskuze (22)
15. 12. 2013 16:41
je to môj názor
na motory od mazdy. Dizajnovo sa mi nová trojka páči a tak som skočil vyskúšať tú najlepšiu verziu a bol som príjemne prekvapený. No bohužiaľ len do chvíle, kým som naštartoval motor a zacítil ten hrubý chod a ľahké vibrácie na volante. 180 koní pri jazde nieje výraznejšie cítiť a to ma sklamalo. Inak Fit and finish je naozaj dobrý a mazda postúpila do vyššieho levelu.
Avatar - TeeJay
15. 12. 2013 16:02
Re: motory od hondy
Tak to nerad slyším. Potvrzovalo by to totiž zvěsti, co jsem slyšel, že Skyactiv je nafouknutá bublina, respektive že spotřebě jsou obětovány jiné vlastnosti. :-O
15. 12. 2013 15:02
motory od hondy
sú fajn, mám jeden doma. Bol som skúsiť mazdu 3 s 2,5 litrovým Sky active a pravdupovediac ma nijako neohúril ten motor. Studený má dosť nepríjemný chod, teda aspoň pre mňa. Výkonom tiež neoplýva a je to dvaapolka, nie európsky 2 liter. Čakal som od tých motorov asi viac. Naproti tomu Honda nesklamala, tichý a príjemný zvuk bez vibrácií. Skyactive je určite dobrý na spotrebu, no ničím iným naozaj neohúri. Momochodom skúšal som ho asi pred rokom aj v CX5 a tiež nič extra. Asi som čakal viac od novinky.
Avatar - Hammunasakra
14. 12. 2013 19:18
Re: Japonské motory
Koukám že ten tvuj horní příspěvek nebyla náhoda, fakt vo motorech víš * >:-[]
Avatar - Hammunasakra
14. 12. 2013 19:17
Re: US trochu pozadu
To rád slyšim >:D
Tak a teď to vokomentuj ty, sem celej zvědej >:-[]