Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha kompletně přepracovala svou vlajkovou loď pro motokros

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Yamaha již nyní odhaluje model YZ450F v provedení pro modelový rok 2020 se zcela novým motorem i podvozkem. Zároveň připomíná kompletní řadu svých motokrosových strojů řady YZ.

Yamaha YZ450F byla s přepracovaným motorem i rámem a především možností jeho ladění prostřednictvím aplikace pro chytré telefony představena v létě roku 2017. Nyní výrobce se zkříženými ladičkami ve znaku odhaluje tento model v nové podobě s menší hmotností, vyšším výkonem a ostřejším ovládáním.

Nejzásadnější novinkou je nový čtyřtaktní DOHC jednoválec s kapalinovým chlazením a dozadu skloněným válcem. Tento motor o objemu 449 kubických centimetrů se pyšní kovaným pístem a ve srovnání se svým předchůdcem má vynikat nižší hmotností a vyšším výkonem.

 Zachována zůstává možnost využívat aplikace Yamaha Power Tuner, pro zařízení se systémy iOS a Android, umožňující úpravy mapování vstřikování paliva a zapalování prakticky kdekoliv. Všechna data se přenáší prostřednictvím Wi-Fi integrovaného do systému pro řízení komunikace.

Vedle nového motoru dostal model YZ450F i nový hliníkový dvoustranný rám s tlustšími trubkami a menšími hlavními nosníky pro snížení hmotnosti a další zlepšení ovladatelnosti motocyklu. Zmínit lze i kompaktní elektrický startér s ultralehkou baterií, přepínač na řídítkách pro snadné nastavení mapování či systém Launch Control pro rychlejší a hladší rozjezd.

Yamaha sice již tradičně nezmiňuje výkon motoru nového motokrosového speciálu, ale uvádí jeho rozměry a hmotnost. Model YZ450F ve své nejnovější podobě má rozvor kol 1485 mm, celkovou délku 2185 mm, šířku 825 mm, výšku 1285 mm a sedlo ve výšce 965 mm. Minimální světlá výška motocyklu s hmotností 112 kg včetně náplní má být 335 mm.

Pro modelový rok 2020 pak modelovou řadu YZ u značky Yamaha vedle přepracovaného YZ450F budou zastupovat i jeho menší sourozenci v podobě YZ250F se čtyřtaktním motorem a řady dvoutaktů od YZ250 přes YZ125 a YZ85 až po YZ65.

Zdroj: Yamaha Motor Company    

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme