Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha Star Venture je připravena na cestování ve velkém stylu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Futuristická i retro zároveň je novinka značky Yamaha, která má přitahovat pozornost milovníků cestování s maximálním možným komfortem v jedné stopě.

Yamaha oživuje svou tradiční řadu transkontinentálních cestovních strojů, jejíž kořeny sahají až do první poloviny osmdesátých let k modelu XVZ 1200 Venture, k jehož pohonu sloužil vidlicový čtyřválec, který s vyšším výkonem znají i majitelé modelu V-Max v jeho původní podobě.

Yamaha Star Venture má podobně jako její předchůdci nabídnout svému jezdci i jeho spolujezdci vysokou míru cestovního komfortu. Za futuristicky působící kapotáží, při jejímž vývoji přišlo ke slovu i testování v aerodynamickém tunelu, se proto ukrývá řada moderních systémů.

Novinka se může pochlubit například palubním systémem, jehož součásti je sedmipalcový barevný a dotykový displej, audio systém, USB i AUX vstupy, Bluetooth a ovládání hlasem. Součástí výbavy pak může být i navigace nebo systém, umožňující oddělený poslech hudby a telefonování pro jezdce a spolujezdce.

Standardem je pro Star Venture elektricky stavitelný větrný štít i opěrky zad jezdce i spolujezdce na vyhřívaném sedle a vyhříváním jsou vybaveny i rukojeti řídítek. Úložné prostory v podobě trojice kufrů na zádi nabízejí celkový objem 141 litrů.

Pozornost si u této novinky zaslouží parkovací asistent Sure Park, který výrazně usnadní manipulaci s velkým cestovním motocyklem, jehož hmotnost se pohybuje nad 430 kg. Tento systém pracuje pouze při vypnutém motoru a využívá elektromotor, který jezdci umožní především při parkování pomalé couvání i jízdu vpřed.

Srdcem Yamahy Star Venture je vzduchem chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1854 cm3 a točivém momentu 171 N.m při 2500 min-1, který i přes čtyřventilovou techniku a moderní systém vstřikování paliva vrací jinak poměrně futuristicky působící stroj svým vzhledem lehce do minulosti.

S velkým dvouválcem spolupracuje šestistupňová převodovka, jejímž prostřednictvím je roztáčeno 16palcové zadní kolo, zatímco směr jízdy stroje dlouhého 2700 mm udává přední 18palcové kolo. Jezdec je zde pohodlně usazen ve výšce 695 mm.

Yamaha prozatím uvádí model Star Venture pouze na severoamerický trh, kde cena tohoto jednostopého silničního křižníků startuje na částce 24.999 amerických dolarů (zhruba 595.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)