Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za chybu strážníků při nasazení botičky zodpovídá město, ne stát

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Pokud strážníci neoprávněně nasadí autu botičku, nese zodpovědnost město jako zřizovatel obecní policie, a nikoliv stát.

Ústavní soudci řešili konkrétní případ stěžovatelů z Brna, kteří žalobou požadovali náhradu škody za nesprávný úřední postup. Městský soud původně žalobu proti Brno zamítl a odkázal majitele auta na stát, který v podobných případech reprezentuje ministerstvo spravedlnosti. V postupu strážníků totiž spatřoval výkon přenesené působnosti státu, a nikoliv výkon místní samosprávy. Podle ústavních soudců to ale byla chyba.

Péče o ochranu veřejného pořádku totiž spadá mezi záležitosti v samostatné působnosti obce. Zastupitelstvo také může zřizovat a rušit obecní policii. "Důsledky jejího případného pochybení, kvalifikovaného podle zákona o odpovědnosti státu za škodu jako nesprávný úřední postup, je proto nutno přičíst obci, a nikoliv státu," uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Ve sporu, který se vleče od roku 2011, jde o 7800 korun plus úroky z prodlení. Právě taková škoda prý majitelům vznikla, když nemohli vůz kvůli neoprávněně nasazené botičce používat. Dnešní nález ještě neznamená, že s nárokem uspějí. Pouze se vyjasnilo, že případnou zodpovědnost je nutné přičíst městu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - rohYpnol
18. 12. 2014 19:56
Tohle je snad
zcela jasné, ne? Nikdo městům nenařizuje mít MP. Je to jejich vůle, tedy zcela v dikci samosprávy.

Tohle snad nikoho nemohlo překvapit, ne?
Avatar - rohYpnol
18. 12. 2014 19:53
Re: Empíci
MP je i u nás banda arogantních blbů. Problém je to, že z MP se stal business. MP zrušit :-! :-!
Avatar - Stefič
18. 12. 2014 16:47
Empíci
Městská policie je jen banda darmožroutů. Kdyby jejich funkci vykonával čiperný důchodce nebo studenti,bohatě by to stačilo. V našem městě ti idioti už stihli srazit ženskou na přechodu, zmrzačit se v autě a rozmlátit hospodu na rohu.
Jak někdo těmhle mamlasům mohl svěřit zbraň to nepochopím