Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Začátkem nového roku vstoupily v platnost elektronické dálniční známky

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Od začátku nového roku již není možné koupit tradiční papírové dálniční známky, staré roční kupony však zůstávají platné až do konce ledna.

Po letech čekání a několika mediálních kauzách, z nichž jedna dokonce stála křeslo i samotného ministra dopravy, jsme se konečně dočkali. Počínaje novým rokem jsou totiž české dálnice oficiálně zpoplatněny pomocí elektronických dálničních známek, které si mohli motoristé pořídit ještě před koncem minulého roku.

Této možnosti přitom do 31.12.2020 využilo celkem 142.550 motoristů, kteří si již pořídili e-známky v celkovém objemu 211 milionů korun. Dá se ovšem předpokládat, že další velký nápor zažije systém až v průběhu ledna tohoto roku.

Až do konce ledna totiž zůstávají platné i papírové roční kupony z minulého roku, většina motoristů tak nejspíš bude potřebovat e-známku až od 1. února 2021. Novou známku si však mohou pořídit již nyní, neboť lze začátek jejich platnosti posunout až o 3 měsíce, jak uvedl Martin Opatrným, mluvčí projektu e-známek.

Nejjednodušším způsobem pořízení elektronické dálniční známky by měl být e-shop na webu eDalnice.cz, kde stač zadat SPZ Vozidla, vybrat druh e-známky, nastavit datum začátku platnosti a zvolit druh platby. E-známku však bude možné pořídit i na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil.

Všechny podrobnosti ohledně e-známky si můžete projít ve starším obsáhlém článku k tomuto tématu. Seznam všech distribučních míst, včetně 12 samoobslužných kiosků, je pak zanesen do této interaktivní mapy.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
2. 1. 2021 15:28
Re: fascinace...
No budou. Ja bych to rovnou nechal automaticky kontrolovat kamerami a PCR radne hlidkovat nad jizdou v levym pruhu.
Avatar - Blue Sun
2. 1. 2021 14:57
Re: fascinace...
Jo, a až se zavede kontrola kamerami na mýtných branách, budou zase všichni křičet, že je tu šmírování a policejní stát. :-D
2. 1. 2021 12:49
nekupuj to
Zatim prej bude tolerance
2. 1. 2021 11:23
Re: fascinace...
Čo chceš, krok za krokom... ;-)
2. 1. 2021 09:31
fascinace...
.... tak budeme konecne mit e-znamky, ale kontrolovat je dal budou fyzicky policajti, kteri budou jezdit autem a nahodne vybrane RZ overovat..... tomu rikam digitalizace statu :D :D :D