Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zagato TZ3 Corsa: Třetí do party

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Sté narození Alfy Romeo už poctily v Ženevě firmy Bertone a Pininfarina. Nyní se přidala třetí z nejslavnějších: Zagato.

Návrhářská divize Zagato Atelier zatím uvolnila jedinou oficiální fotografii chystaného vozu, který bude mít premiéru na letošním Concorso d'Eleganza v italském Villa d'Este. 12. ročník prestižní výstavy zejména historických, ale i současných automobilů se koná od 23. do 25. dubna 2010.

V označení TZ3 se objevuje také trojka. Název se pak vrací skoro o půlstoletí zpět do časů Alfy Giulia TZ1 a TZ2 z let 1963 a 1965. Zkratka znamenala Tubolare Zagato a odkazovala na trubkový rám, na kterém byla přimontována karoserie proslulého milánského výrobce. Současná TZ3 jej má také. Při jeho konstrukci se ovšem uplatnily moderní materiály včetně karbonu. Oblek ušili u Zagata z hliníku.

TZ3 Corsa má připomenout slavnou závodní minulost Alfy Romeo. Vznikla na objednávku nejmenovaného příležitostného automobilového závodníka z Německa. Do projektu bylo zainteresováno rovněž několik dalších společností z Apeninského poloostrova. Například pneumatiky nesou značku Pirelli.

Žádné další detaily zatím nebyly uvolněny, je možné, že je tvůrce zveřejní během zmíněné výstavy. Zagato sídlí ve stejném městě jako automobilka s křížem a hadem ve znaku a spolupracuje s ní prakticky již od svého založení v roce 1919.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)