Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zajímavé detaily (4. díl): volant Citroënu C4 v praxi (video)

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Citroën C4 se sice evropským autem roku nestal, ale druhé místo v prestižní anketě také není k zahození. K výbornému výsledku přispělo také několik zajímavých detailů, na které upozorňujeme v krátkém článku fotografiemi a krátkým videem.

Citroën se vrací k designérským kořenům, které jej v minulém století tolik proslavily. S futuristickým designem souvisí i použitá technika. Na nové cé-čtyřce jsme si všimli hned několika zajímavých detailů.

Asi nejvíce se mluví o novém řešení volantu, jehož střed se neotáčí spolu s věncem, jak to bývá běžné. Citroën tvrdí, že je tak při každé situaci zajištěna z bezpečnostního hlediska nejvhodnější poloha airbagu řidiče. Na středu volantu našlo místo několik tlačítek pro ovládání různých funkcí vozu, součástí výškově i podélně nastavitelného sloupku volantu jsou také základní kontrolky (ukazatele směru, indikace zapnutých světlometů, apod.) a malý displej z tekutých krystalů, který přebírá funkci otáčkoměru. Jeho oranžové podsvícení se změní na ostře červené ve chvíli, kdy řidič vytočí motor do nebezpečně vysokých otáček.

Centrální displej má ve dne téměř bílou barvu, která "neladí" s barvou dalších displejů před řidičem a na středové konzole. šlo zřejmě o záměr (větší kontrast tmavých číslic na světlém podkladu), protože s ubývajícím denním světlem se snižuje prosvětlení displeje z jeho zadní strany a ve tmě je již podklad displeje stejně oranžový jako v ostatních zobrazovačích ve voze.

Dalším pozoruhodným prvkem výbavy nové C4 jsou "vonné tyčinky" v podobě výměnné patrony s parfémem, která se vkládá do otvoru vedle výdechu ventilace na středové konzole. Nevtíravou vůni poznáte ihned po nastoupení do vozu a po čase ji můžete doplnit jednou z řady náhradních náplní. Francie se nezapře.

Pokud jste někdy zkoumali automobily provozované na území hlavního města Francie, asi vám neuniklo, že jen málokterý automobil na ulici nemá alespoň nějaký šrám. Nejen francouzské automobilky proto již řadu let nahrazují choulostivé plechové partie vozu plastovými díly, které se snadno deformují ale po odstranění působící síly získávají svůj původní tvar. Citroën C4 má plastové přední blatníky a jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii, nechají si líbit vskutku hodně. Výhodou je i vysoká odolnost laku, úspora hmotnosti a snazší recyklace.

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.


komerční sdělení:

Nová služba nejen motoristům: www.prevodleasingu.cz

Vrácení vozu vázaného smlouvou leasingové společnosti bývá zpravidla nevýhodné a převedení leasingové smlouvy na nového majitele se jeví jako jednoznačně lepší a mnohdy i finančně výhodné řešení jak pro stávajícího, tak pro nového majitele. Od 1. listopadu funguje na portálu www.prevodleasingu.cz nová progresívní služba. Prezentace nabídek na portálu je do 31.12.2004 navíc bezplatná.

Ondřej Láník
Diskuze (5)