Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zakázat elektromobily v podzemních garážích? Případ z noční Prahy říká ano!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (104)

V podzemní garáži v centru Prahy shořel elektromobil. Musela se uzavřít i část ulice. Měly by mít elektromobily zákaz vjezdu do podzemních garáží, tak jako vozy na LPG a CNG?

Hasičský záchranný sbor Praha potvrdil na sociálních sítích noční požár elektromobilu v podzemní garáži na Praze 2. Na místo vyrazily jednotky z centrální, holešovické, strašnické, krčské i chodovské stanice. Elektrický Jaguar I-Pace začal hořet včera krátce před půlnocí.

Hasiči zasahovali v dýchací technice a společně s několika vodními proudy využili i zařízení COBRA, kterým prorazili plášť baterie, aby ji následně ochladili. Nejprve bylo nutné vůz nadzvednout pomocí hydraulických rozpínáků, aby byl přístup k akumulátoru uloženému v podlaze co možná nejsnazší.

Chemici pražských hasičů v průběhu požáru měřili koncentrace škodlivin, které z prvního podzemního podlaží garáže unikaly do ovzduší. Kvůli tomu Policie ČR na čas uzavřela část ulice Bělehradská. Experti odebírali vzorky hasební vody i pro další zkoumání.

Video se připravuje ...

Požár elektromobilu byl uhašen po dvou hodinách a následovalo ochlazování baterie a příprava na jeho transport z podzemních garáží. Tady nastala další komplikace, protože celý objekt (včetně výtahu) byl kvůli požáru odpojen od elektrické energie. Po jeho připojení na záložní zdroj a za pomoci přepravních vozíků hasiči vůz přemístili na pozemní komunikaci, kde byl naložen do speciálního kontejneru pro chlazení.

Poté elektromobil i s kontejnerem zamířil na odstavné plochy Správy železnice, kde byl za dohledu hasičů a dalších kontrol sledován termokamerou. Vozidlo bude ve vodní lázni po dobu nezbytně nutnou, celkový čas však hasiči nespecifikují.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada, podrobné detaily jsou ale v šetření hasičských vyšetřovatelů. Způsobená škoda byla majitelem elektrického jaguaru vyčíslena na zhruba milion korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (104)

Doporučujeme

9. 5. 2023 08:28
Re: Hasiči
Nedošlo mi, že narážíš na titulek článku, který má jediný účel a to donutit tě na něj kliknout. Myslel jsem, že to bereš jako obecný závěr.
9. 5. 2023 08:26
Re: A ted vazne
Když chytí baterka tak nejde. Tady zřejmě nedošlo k požáru baterie, ale auto bylo uhašeno ještě před tím než se to rozhořelo.
9. 5. 2023 08:24
Re: A ted vazne
A to si myslíš, že to je mantra každého jedince být EKO? Možná to frčí ve tvé sociální bublině, ale neber své vnímání světa jako nějakou obecně platnou normu.
8. 5. 2023 09:15
Re: Hasiči
Takze kdo pochopil co hloupe?

Neplet sem proboha klimatickou zmenu.
Drz se tematu. ;-)

No, alespon za ten "nesmyslny vykrik" :yes:
8. 5. 2023 09:14
Re: A ted vazne
Ted uz jen zbavit se fosilu a budes eko.