Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ZAP Electric Taxi: Americký elektromobil má premiéru v Pekingu

Diskuze (9)
Americká společnost ZAP představila v Pekingu model Electric Taxi. Vůz s plně elektrickým pohonem má pro taxislužby nezvyklou karoserii SUV a je určen pro asijské trhy. Vyrábět se bude v Číně.

Společnost ZAP sídlící v Kalifornii se specializuje na výrobu nejrůznějších motorových vozidel s elektrickým pohonem. Od roku 1994 prodala 117 tisíc vozidel – užitkových aut, terénních čtyřkolek, motorek, skútrů i armádních vozidel. Nyní míří na čínský trh s projektem ZAP Electric Taxi.

V Pekingu se představilo SUV určené pro taxislužby, které vychází z čínského Jonway A-380. V jeho karoserii je osazen elektromotor na střídavý proud, který rozjede auto na rychlost nejvýše 110 km/h. Akční rádius je v závislosti na výbavě až 300 km. Baterie jsou lithium-iontové, avšak jejich kapacita (stejně jako výkon motoru) zveřejněna nebyla.

K hlavním přednostem ZAP Electric Taxi patří nulové emise při provozu a levné provozní náklady dané nízkou cenou elektrické energie na čínském trhu. K výhodám karoserie SUV dle výrobce patří větší prostor pro cestující a objemný zavazadlový prostor.

ZAP na projektu spolupracuje s automobilkou Zhejiang Jonway Automobile Co. Ta může v závislosti na poptávce flexibilně nabídnout výrobní kapacitu až 50 tisíc aut ročně. Odbyt zajistí dealerská síť s 600 prodejními místy po celé Číně. Dalšími partnery je Holley Group, největší výrobce elektroměrů na světě, který částečně poskytne know-how a kapitálové fondy Better World a Cathya Funds.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/lLbEW5CfpkM&hl=cs_CZ&fs=1&" style="auto"}

Diskuze (9)
23. 4. 2010 14:46
A co velcí výrobci?
Volkswagen s vývojem elektromobilů moc nespěchá, ostatní velké značky vymýšlí drahé a ne moc životaschopné koncepty. A Čína tlačí na pilu a už dnes ve velkém produkuje elektromobily - teď nemyslím tento prototyp, ale různé jiné, většinou vypadající jako kopie Smartu nebo rikša. Díky levným vstupům jsou i celkem dostupné.
Když tento koncept srovnám s tím elektrickým dvoubarevným taxi od Volkswagenu co tu bylo, začíná být jasné kdo tady tahá za delší kus provazu. Zatímco VW předvádí prapodivnou nepraktickou koncepci bez naděje na výrobu, čína má vcelku pohledný a praktický taxík. Se solidní cenou by asi mohl být prodejný i v Evropě.
Avatar - twistedTSD
22. 4. 2010 21:13
Re: kopia
:yes: , ale ja bych to moc neresil...
22. 4. 2010 17:37
Re: kopia
ale ale Klaudius, nevystrcuj rozky. Nebodaj mas Cinske auto >:D
Avatar - Ricardo
22. 4. 2010 17:17
Re: kopia
Terracan taky nevím, co přesně znamená, ale do tohoto konceúptu ještě zapadá Hyundai Veracruz
22. 4. 2010 15:19
Re: kopia
Tak to dopadá, keď chce byť múdry a trepe do vetra ani poriadne nevie o čom...