Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zastava nabírá druhý dech

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
Zastava má v plánu velké věci – pomůže jí k úspěchu Zastava 10?

Srbská automobilka Zastava zakoupila od Fiatu licenci na vůz Punto Mk2b a bude jej vyrábět ve své Kragujevacské továrně pod obchodním názvem Zastava 10. Zastava plánuje automobil prodávat ve státech bývalého Sovětského svazu, největším a tím pádem klíčovým trhem bude Rusko. Doposud byl licencovaný Fiat Punto do Srbska dovážen (od roku 2005, kdy byla v Itálii spuštěna výroba). Optické rozdíly mezi italskou a srbskou verzí nejsou nikterak závratné, jiný je pouze volant, kola, páté dveře s odlišným nápisem a pochopitelně přední znak na chladiči.

Zastavu 10 pohání čtyřdobý čtyřválcový benzinový agregát o zdvihovém objemu 1,2 l. Nejvyšší výkon je 44 kW při 5000 ot./min., maximum točivého momentu nastává při 2500 ot./min a má hodnotu 102 Nm. Zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 14,3 sekund a maximální rychlost činí 155 km/h. Převodovka je manuální pětistupňová.

Zastava tak v krátké době podepsala již druhý kontrakt na výrobu licenčních vozidel. Podle smlouvy s General Motors totiž začnou v roce 2009 sjíždět z tamějších výrobních linek automobily Astra Classic. V budoucnu se počítá s rozšířením výrobního portfolia i na další, tentokráte zbrusu nový model automobilky Opel.

Prezident společnosti Zastava, Zoran Bogdanovič věří, že s pomocí Zastavy 10 by se měla prodejní čísla zdvojnásobit. Dnes prodá společnost Zastava zhruba 16.000 automobilů ročně, což je jen zlomek její předválečné produkce v osmdesátých letech.

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
Avatar - JFK
16. 8. 2007 19:34
Re: zastava.cz
zapomel jsi na zastavamanuv [odkaz]