Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodní tým postavil formuli s motorem z pračky. Tipnete si, jaký má výkon?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Už jsme viděli spoustu divných nápadů týkajících se pohonu automobilu, ale tahle formule patří mezi ty nejbláznivější. O její pohyb se totiž stará motor z pračky.

Formule vznikla ve spolupráci závodního týmu Craft-Bamboo Racing a výrobce domácích spotřebičů Haier. Obě společnosti se přitom chlubí, že nejde jen o koncept, ale o stroj, který skutečně jezdí.

Jestli se ptáte na význam takového projektu, pak vězte, že jde hlavně o inženýrské cvičení a demonstraci schopností motoru pro pračky Haier.

Bohužel neznáme dynamiku zvláštní formule, ale výrobce uvádí, že motor dává výkon 660 wattů a točivý moment 45 N.m. Což není zrovna moc.

I proto se tvůrci zaměřili na aerodynamiku a co nejlehčí konstrukci. Zástavba neobyklého motoru si také vyžadala spoustu netradičních řešení, inženýři museli například vyřešit jeho napájení, aby se roztočil i po připojení k 12V baterii.

My ale hlavně doufáme, že Craft-Bamboo Racing zveřejní také dynamické schopnosti svého výtvoru. Fakt nás zajímá, jak takové auto může jezdit.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme