Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ze svazu KOVO odešly i odbory ve Škodě Auto Kvasiny

redakce AUTO.CZ

Odbory závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách odešly ke konci února z největšího českého odborového svazu KOVO. Následovaly tak odborové organizace závodů Mladá Boleslav a Vrchlabí, které svaz KOVO opustily na podzim 2013 a na jaře 2014. Dnes to řekla Kateřina Kordovská ze svazu KOVO. Závod Kvasiny má asi 4200 kmenových zaměstnanců, tamní odborová organizace čítá asi 3500 členů.

"Odbory KOVO (ve Škodě Auto) nyní tvoří kompletně jednotný tým tří organizací, kde platí stejná pravidla, povinnosti i výhody a stejný tvar názvu. Všechny tři organizace společně postupují v kolektivním vyjednávání, jsou vzájemně solidární a drží při sobě," uvedl k rozhodnutí Kvasin týdeník Škodovácký odborář.

Svaz KOVO by chtěl s odbory ve škodě Auto i po jejich odchodu spolupracovat. "Budu se snažit najít cestu, jak spolu komunikovat a působit na odborové scéně. Přál bych si spolupráci, která by byla ku prospěchu lidí ve Škodě i ve svazu KOVO," řekl nedávno předseda svazu KOVO Jaroslav Souček. Svaz KOVO má přes 100.000 členů a organizace má přibližně v 700 podnicích.

Odbory v boleslavské Škodě Auto vedly před svým odchodem s centrálou KOVO delší dobu spory o fungování svazu. Tvrdily, že chtějí prosadit změny vedoucí k modernizaci, větší flexibilitě a akčnosti svazu. Poukazovaly také na to, že za své mnohamilionové příspěvky centrále od ní žádné služby nečerpají. Spory se vedly o výši členských příspěvků. Odchodem mladoboleslavských odborářů svaz KOVO přišel o příspěvek, který byl kolem deseti milionů korun ročně.

redakce AUTO.CZ