Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Luděk Munzar. Slavný herec, ale také milovník aut a vášnivý závodník

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Dnes ráno obletěla republiku smutná zpráva. Ve věku 85 let zemřel Luděk Munzar, slavný herec, který byl známý také pro svou vášeň k automobilům.

Herec Luděk Munzar se narodil 20. března 1933 v Nové Včelnici, absolvoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové a studoval herectví na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Od roku 1957 byl angažován jako člen činohry Národního divadla v Praze. Mimochodem patřil mezi hrstku českých umělců, kteří nepodepsali Antichartu, byť o tom nikdy příliš nemluvil.

Munzar se objevil v celé řadě známých děl, namátkou S čerty nejsou žerty, Královská hra, Čarodějův učeň, Atentát, Dnes naposled či Zlatí úhoři. Kromě toho byl také úspěšným dabérem, hlas propůjčil například Paulu Newmanovi a v letech 1995 a 2000 byl v Přelouči odměněn Cenou Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Oblíbený herec však byl dobře znám i pro své záliby ve volném čase. Není totiž žádným tajemstvím, že již od mlada tíhl k letectví a automobilismu. Nejen že auta byla jeho vášní a jeden čas i živobytím (krátce se v automobilovém průmyslu snažil podnikat, ale neúspěšně), ale dokonce i závodil.

Třeba s kopií vozu Tatra 602 Tatraplan Sport. V jednom takovém autě roku 1951 tragicky zahynul Bruno Sojka, o dva roky později se stejným modelem havaroval také Josef Chovanec, který však nehodu přežil, byť vůz zcela zničil. S využitím dochovaných dílů vznikl v roce 1988 zcela nový model 602 Tatraplan Sport, se kterým závodil právě Luděk Munzar a účastnil se závodů historických vozů.

S tímto speciálem slavil i největší závodní úspěchy, hned o rok později totiž získal titul mistra Evropy v závodech automobilových veteránů. Na závodění vždy vzpomínal s nadšením a říkal, že uřídit tohle auto nebyla vůbec legrace. Bylo totiž přetáčivé a Munzar musel neustále jezdit smykem.

Luděk Munzar rád řídil celý život. Až v roce 2017 přišel kvůli zdravotním problémům o řidičský průkaz, ten mu ale byl na jaře loňského roku vrácen a herec tak mohl opět usednout za volant. Smutná zpráva o jeho úmrtí přišla dnes, tedy 26. ledna 2019. Munzarův pohřeb byl naplánován na 1. února 2019.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - Dinar
27. 1. 2019 11:35
Re: Skvělej člověk
Nemluvě o tom, že byl jedním z hrstky umělců, kteří nepodepsali Antichartu. :yes:
Avatar - Dinar
27. 1. 2019 11:34
Re: Dobrej chlap
Auta byla jeho vášní, vyrostl v autodílně, dvě dekády jezdil závody veteránů, v 89 byl i mistrem Evropy. Nevidím důvod, proč takového autonadšence z řad slavných umělců nepřipomenout článkem na autoportálu v den jeho úmrtí.
Avatar - Hammunasakra
27. 1. 2019 01:04
Re: Dobrej chlap
Tak nějak. A sem takovejhle článek spíš nepatří = hlavně měl rád lítání
26. 1. 2019 23:52
Re: Dobrej chlap
Holt musí tam každý. Aspoň sa dožil celkom pekného veku.
Avatar - Floyd
26. 1. 2019 16:01
Skvělej člověk
Měl jsem tu čest několikrát se s ním osobně setkat, posedět a poslouchat jeho vzpomínky, zážitky a vyprávění. O takové lidi je v této zemi nouze. Je mi smutno. RIP