Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor oslavuje své výročí i ženskou krásu novými kalendáři

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Tradiční český výrobce traktorové techniky uvedl na trh dvojici kalendářů pro rok 2016, jejichž hlavním tématem je 70. výročí značky Zetor.

První z dvojice nových kalendářů společnosti Zetor Tractors a.s. mapuje historii traktorů brněnské značky. Druhý kalendář vznikne v limitované edici a nabízí klasické i moderní traktory Zetor v netradičním prostředí a společnosti krásných modelek.

Zástupci společnosti vyzdvihují především druhý z kalendářů, který nafotil Martin Fridner, fotograf historicky první slovenské playmate do slovenské verze časopisu Playboy.

Vedle traktorů v tomto kalendáři vystupují v odvážných šatech známé české a slovenské modelky Lucie Javorčeková, Silvia Križanová, Adriana Červenková nebo Kristýna Schejbalová.

Všechny šaty, v nichž modelky na fotografiích pózují, navrhla přední slovenská návrhářka Jana Gavalcová speciálně pro tento kalendář společnosti Zetor Tractors a.s.

Limitovaná edice kalendáře, v němž jsou traktory Zetor ve společnosti modelek je dostupná za 699 Kč, zatímco kalendář s fotografiemi historických traktorů je nabízen za 199 Kč. Oba kalendáře mají být k dostání v autorizované síti prodejců značky, v brněnské Zetor Gallery a v České republice i prostřednictvím e-shopu společnosti Zetor Tractors a.s.

Značka Zetor se po druhé světové válce stala jediným významným představitelem československého a později českého traktorového průmyslu na celosvětovém trhu.

Vznikla spojením názvu Zet písmene Z používaného společností Zbrojovka Brno ve znaku, kde byl v roce 1945 zkonstruován první model Z-25, a posledních dvou písmen slova traktor - or.

Dne 17. srpna 1946 značku zaregistrovala Obchodní živnostenská komora Republiky Československé do rejstříku ochranných známek, ten samý den pak byla zahájena i sériová výroba traktorů Zetor Z-25.

V roce 1952 byla výroba traktorů převedena ze Zbrojovky Brno do výrobních hal tehdejšího národního podniku Závody přesného strojírenství Brno-Líšeň, kde jsou traktory Zetor i přes postupné změny názvu společnosti vyráběny do dnešních dnů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
10. 11. 2015 12:35
Zetor 2023
Ten mrňavej pásáček je podle mýho nejhezčí traktor všech dob!
Avatar - Dzakobo
10. 11. 2015 10:50
Překvapení
Včera večer jsem si náhodou pustil videa s John Deere 730 z roku 1959, tedy současníka např. Zetoru 25. Myslel jsem, jak budou ty USA traktory technicky napřed, protože Amerika je kolébkou masivního nasazení traktorů (lokomobily a pak kerosinové traktory atd.). Ten JD má zpátečnicky umístěný motor, příšernou kulisu řazení, startování zážehovým dvoutaktem, 2 brzdové pedály nejsou sjednocené, kdoví jestli má uzávěrku atd., no je to jednoduchá kovařina s velkým a výkonnějším motorem, ale Evropa už byla jinde...
Avatar - bystron
10. 11. 2015 10:20
zetor jede
celkem pěkné, holky zjemňují tu chladnost a neosobnost účelových mašin. Škoda že není vystavena ta fotka s Julii Zugarovou. Divím se, že to nové zvrácené vedení redakce nanařídilo rozdělit článek do 12 kapitol podle 12 kalendářních měsíců.
Avatar - MadPete
10. 11. 2015 10:18
Re: Perspektiva
Já bych ještě doplnil, že třetí fotka má špatné vyvážení bílé i černé.
Jo, hochu, vod fochu sme tu totiž všichni.
Avatar - TeeJay
10. 11. 2015 09:29
Re: Perspektiva
Možná jsi nepochopil nadsázku. Mně to naopak přijde velmi nápadité, vtipné a absurdní naprosto záměrně. :yes: Asi proto, že nejsem z branže. ;-) Dokonce bych chtěl vidět i další stránky.