Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisky VW Group budou letos nejspíše stagnovat

David Bureš
Diskuze (14)
VW Group chce během letošního roku investovat do nové techniky, hlavně do platformy MQB.

VW Group neočekává, že by jeho tržby v letošním roce vzrostly. Koncern totiž chce během roku 2012 mohutně investovat do své budoucnosti. V loňském roce VW Group dosáhl tržeb 159 miliard Euro a z nich vytvořil provozní zisk 11,2 miliardy Euro.

Koncern chce letos investovat o vývoje nové techniky, hlavně do variabilní platformy MQB. Tu mají v blízké době sdílet všechny modely VW Group od malých vozů po střední třídu. Nová platforma umožní měnit rozvor i rozchod kol, tedy základní půdorys karoserie. Přitom se bude sdílet podstatná část komponentů, což sníží náklady na výrobu, podle odhadů koncernu asi o pětinu.

Volkswagen vidí v platformě MQB i další výhody: značná unifikace zrychlí a zjednoduší výrobu, modulární koncepce přitom zachová nebývalou volnost při technické specifikaci konkrétního modelu.

Vedle MQB počítá koncern VW Group do budoucna se třemi dalšími platformami – MLB s motorem uloženým podélně pro větší modely, MSB s motorem vpředu a pohonem zadních kol a NSF pro miniauta z New Small Family.

Letošní rok bude také ve znamení nových modelů. Hlavními taháky mají být nové generace Audi A3 a Volkswagenu Golf. Oba vozy už budou používat platformu MQB.

Zatímco během letošního roku mají tržby VW Group zůstat na stejné úrovni jako loni, od roku 2013 už koncern očekává další růst.

V roce 2011 VW Group vyrobil 8,361 milionu aut. Ziskové jsou všechny značky skupiny s výjimkou SEATu, který alespoň zmenšil ztrát z 311 na 225 milionů Euro. Všechny automobilky VW Group v roce 2011 meziročně zvýšily počet vyrobených aut, s výjimkou Bugatti (pokles ze 40 na 38 ks).

David Bureš
Diskuze (14)
Avatar - Bristol
15. 3. 2012 20:37
Re: VW
souhlasím je to tak...dnes už žádný nechce věc na deset let...horší je to ale pak z pohledu zpětného prodeje...takhle výrobci de facto nutí lidi kupovat nová nebo zánovní auta protože už si každý rozmyslí zda má koupit ojetinu se 150tkm...
15. 3. 2012 18:47
Re: nedivím se
:yes:
15. 3. 2012 18:46
Re: no...
Nebolo tych miliard 16??? :-)
15. 3. 2012 15:32
Re: VW
Ja myslim, ze to chteji nejen vyrobci, ale lide samotni. Je to trend dnesniho sveta - mit porad neco new, neco lepsi, neco zajimaveho....kdyz mas 3 roky stary phone, nekteri se na Tebe divaji divne. Samozrejme, to vse v oblasti materialistickeho sveta...
15. 3. 2012 15:30
Drobna nepresnost
Pane redaktore, jak souvisi planovana stagnace trzeb s investicemi? Nepleteme si pojmy? Investice mohou souviset se ziskem, i kdyz ucetne firmy casto radi investice mimo vysledovku, ale trzby (tedy obrat) se investicemi prece nesnizi. Naopak ze stredne / dlouhodobeho hlediska by mel pomoct trzbam vyssim...