Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zkrachovalý Saab koupila čínsko-švédská skupina NEVS

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Podle švédských médií porazila NEVS v soutěži o majetek Saabu čínskou automobilku Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

Majetek zkrachovalé švédské automobilky Saab koupila čínsko-švédská investiční skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Ta bude v hlavním závodě Saabu v Trollhättanu vyrábět elektrické vozy, oznámil dnes konkurzní správce Saabu. Částku, za kterou skupina Saab koupila, nezveřejnil.

"Firma zahájí nové aktivity v Trollhättanu, kde budou veškeré práce ve vývoji a výrobě zaměřeny na elektrické automobily," uvedl správce.

Podle švédských médií porazila NEVS v soutěži o majetek Saabu čínskou automobilku Zhejiang Youngman Lotus Automobile, která se předtím o Saab zajímala. Šéfem a hlavním vlastníkem NEVS je čínský podnikatel se švédským občanstvím Kai Johan Jiang. Jeho National Modern Energy Holdings se sídlem v Hongkongu má ve skupině 51 procent.

Zbylých 49 procent vlastní japonská investiční firma Sun Investment, která se zaměřuje na ekologické technologie. Předsedou správní rady NEVS je bývalý šéf klíčové divize švédského výrobce nákladních vozů Volvo.

Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu koncem loňského roku a firma po sobě zanechala dluh asi 13 miliard švédských korun (asi 38 miliard Kč). Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Saab, který začal vyrábět automobily po druhé světové válce, vykazoval minulých 20 let téměř nepřetržité ztráty. Předloni jej od amerického koncernu General Motors koupila nizozemská společnost Spyker, později přejmenovaná na Swedish Automobile, za 400 milionů dolarů (dnešních 8,2 miliardy Kč). Loni v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile, dohoda ale kvůli řadě překážek zkrachovala.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
15. 6. 2012 14:01
Re: SAAB - elektro ?
nekde na webu je, ze v roce 2013 chteji predstavit starej SAAB z roku 2011 do ktereho jen narvou elektromotor. Podle me nerealny podnikatelsky zamer, kdyz uvazis vsechny ty Leafy, Ampery a spol.
15. 6. 2012 13:59
Re: čínu
Mozna tam vemou nejakou starou nekompletni kastli z linky, nacpou do toho elektromotor z nejake pracky a nafoti to do novin. Realnou vyrobu neocekavejte, ta firma byla zalozena za jedinym ucelem... koupit SAAB. Nema za sebou absolutne nic, zadne podnikatelske aktivity nebo vyrobu v autoprumyslu, pokud je mi znamo.

Avatar - PeterLuk
14. 6. 2012 15:16
Re: SAAB
Asi len továreň a výrobné zariadenia, aspoň z článku to tak vyplýva... :-(
14. 6. 2012 08:30
Re: SAAB
SAAB nakonec skutečně zkrachoval. Znamená to, že kdo kupuje, koupí bez dluhů a výtěžek se pak v poměru dlužných částek rozdělí věřitelům. Jak už bylo psáno výše, rozjet znovu výrobu nelze, kvůli GM, které vlastní patenty a dodává komponenty. Celé výrobní zařízení tak nejspíše nový vlastník přeprodá dál do Číny, kde si z toho nebudou dělat těžkou hlavu. Ani z dřívějšího vývoje si moc nekoupili, co má hodnotu je v GM. Největší výhrou tak asi bude vývojové centrum samotné s jeho vybavením a odborníky (pokud se ještě dají sehnat). Pokud to minposkakovadlo bude vypadat nějak takto, proč ne:
[odkaz]
Avatar - Bristol
13. 6. 2012 23:08
Re: SAAB
já se jen bojím aby SAAB nedopadl stejně "slavně" jako Rover-Roewe :-|