Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte Škodu Octavia TS? Česká automobilka se díky ní úspěšně vrátila do motorsportu

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Škoda připomíná zajímavý příběh jednoho pozoruhodného závodního vozu. I když je dnes trochu pozapomenut, pro vztah české automobilky k motorsportu má významnou roli.

To auto se jmenuje Octavia Touring Sport (TS). A důležité je hlavně proto, že se díky němu značka znovu výrazněji prosadila ve světě závodění. Mladoboleslavská firma o tomto automobilu dokonce mluví jako předchůdci dnešní Octavie RS. 

Octavia TS se zrodila v roce 1960, tedy do doby, v níž po tuhých 50. letech docházelo k opatrnému československému otevírání se světu. Škoda se toho rozhodla využít a rozhodla se, že k propagaci svých modelů využije po delší době opět sportovní úspěchy. Tak vznikl plán na posílání škodovek na slavné zahraniční soutěže.

Zejména dlouhé rallyeové maratony přitom podnik považoval za ideální zatěžkávací zkoušky techniky. Účast v rallye navíc nebyla tak finančně náročná jako v pozdějších dobách, takže mnoho týmů si upravovalo soutěžní vozy samo. Stačilo mít základ – a Škoda měla sériovou Octavii TS.

Octavia TS existovala postupně ve dvou objemových, a tedy i výkonových variantách. Původní s motorem o objemu 1089 cm3 byla oproti základní verzi modelu osazena dvěma spádovými karburátory Jikov 32 SOPb. Pohonná jednotka dostala nové sací potrubí a kompresní poměr se díky deflektorům na pístech zvětšil na 8,4:1. Takto upravený agregát generoval výkon 50 koní při 5500 min-1 a točivý moment 74,5 Nm při 3500 min-1.

V roce 1961 se do výroby dostaly modernizované varianty Octavie a Felicie, přičemž podstatnou novinkou bylo zavedení verze Super, u níž byl původní motor převrtán na průměr 72 mm a výsledný zdvihový objem tedy narostl na 1221 cm3.

Zatímco však verze Super pracovala s kompresním poměrem 7,5:1 a výkon dosahoval 47 koní, v lednu roku 1962 představená Octavia TS 1200 měla díky výše zmíněné větší kompresi o 5 koní víc, tedy 55 při 5100 min-1. Točivý moment činil 86,2 Nm při 3500 min-1. Octavia TS se díky tomu rozjela až na 130 km/h. To byl však stále jen sériový „polotovar“ pro civilní zákazníky. Ladiči dokázali ze soutěžního motoru vydolovat výkon blížící se k hranici 100 koní.

Motor byl spojen se čtyřstupňovou převodovkou s řazením na podlaze, druhý až čtvrtý převodový stupeň byly synchronizované. Vůz, vážící 920 kg, stál na páteřovém rámu s centrální nosnou rourou, který nesl nezávislé zavěšení všech kol. V letech 1960 až 1962 vzniklo více než 2270 exemplářů provedení Touring Sport.

Úspěchy nejen na Monte

Auta v soutěžní úpravě, která závodila v kategorii do 1300 cm3, si brzy získala oblibu i u soukromých zahraničních týmu. Úspěšná pak byla především finská posádka ve složení Esko Keinänen/Rainer Eklund, která už v roce 1961 ovládla svou třídu na Rallye Monte Carlo, celkově byla šestá.

O rok později se Rallye Monte Carlo zúčastnilo již 16 Octavií s posádkami z osmi zemí. A stejně jako o rok dříve ve třídě jasně dominoval Fin Esko Keinänen, který zvítězil před čtveřicí vozů Alfa Romeo.

Tovární vozy pro Rallye Monte Carlo 1962 byly jen lehce upravené – komprese zůstala na hodnotě 8,4, motor dostal hliníkovou vanu oleje a ze dvou homologovaných stálých převodů byl použit ten s poměrem 4,78. Pneumatiky pro tuto soutěž byly vybrány Barum OS 11 5,60×15 nařezané a Michelin Valiart s hřeby. Triumf ve své třídě na Monte Octavia TS zopakovala ještě v roce 1963, tentokrát díky norské posádce Gjölberg/Karlan.

Škoda kromě úspěchů v zřejmě nejslavnější rallye světa jmenuje i další zajímavé výsledky Octavie TS, včetně toho největšího, k němuž došlo na Rallye tisíce jezer 1962, kde Keinänen dokázal porazit všechny soupeře vyjma Toivonena s Citroënem DS 19 a celkově si dojel pro stříbro, přičemž opět opanoval svou třídu. O rok později byl Keinänen ve Finsku v celkovém pořadí čtvrtý.

Se soutěžní oktávkou samozřejmě závodili také Čechoslováci. Josef Vidner a Bohuslav Staněk vyhráli třídu do 1300 cm³ na Tour d’Europe v roce 1963 a skončili na pátém místě absolutně. Octavii TS po soutěžích proháněli také Jaroslav a Václav Bobkové, Miroslav Fousek, Vladimír Hubáček, Zdeněk Mráz, Leopold Lancman, Josef Vidner, Jiří Srnský a další.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

14. 10. 2021 09:05
Re: Octavia TS
Každý karburátor má 3 režimy provozu. 1. Volnoběh = má svou trysku a množství směsi se seřizuje šroubkem s kuželem na konci. 2. Přechodová oblast = ta se reguluje pomocí akcelerační pumpičky, která do karburátoru vstříkne dávku paliva navíc (pumpičky jsou pístové nebo membránové). 3. Plný výkon, kdy je množství paliva dané průměrem hlavní trysky....OVŠEM existují kutilové a myslitelé, a ti myslí a kutí a vymýšlí další a další = přisávání vody do karburátoru = to se řešilo už desítky roků a NIC. Ale narodí se zase myslitelé a kutilové a budou myslet a kutit, že překutí celé tovární týmy a nepřekutí....Ovšem třeba vynálezce Jára Cimrman přišel s geniální myšlenkou, že u 4 taktního motoru zavede ještě 5.takt = ODPOČINEK! Motor se během 4 taktů nezastaví a pracuje a pracuje, a proto myslitel Jára Cimrman myslel humánně a citlivě na ten unavený motor a rozhodnul se, že pro něj zavede odpočinkovou fázi jako 5.takt! Takže jeho motor už nebyl 4 taktní, ale 5ti taktní s odpočinkem!
14. 10. 2021 08:50
Re: Škodu Octavia TS....
V prvních typech Octavií byla vpředu na sezení lavice se samostatnými a vyklápěcími opěradly, kvůli nastupování cestujících dozadu. Poslední typy Octavií už měly vpředu samostatný sedadla i s lůžkovou úpravou, což sem před rozvodem potřeboval, ale nevyužil (manželka se odstěhovala, tak sem měl volný byt). Co bylo kouzelný, tak podle katalogu ND byly i exportní verze Octavií, které měly ty boční okénka vzadu vyklápěcí! Nejspíš pro tropické oblasti...
14. 10. 2021 08:41
Re: Octavia TS
Ukroutit poloosy? Pokud sem na průmyslové škole přes automobilovou dopravu dával pozor, tak se při výpočtech čehokoli na automobilech používá bepečnostní koeficient 3 pro dynamické namáhání. To znamená, že všechno musí být 3x pevnější, silnější a tlustší ... Další roli může hrát leda změna v kvalitě materiálu, ale konstruktér vychází z tabulkových hodnot a basta! Pokud tam dělník v hutích hodí o lopatu míň něčeho, to konstruktéra nezajímá. Každá třída oceli má tabulkové hodnoty pevnosti a basta!
14. 10. 2021 08:30
Octavia TS
Byl to dost vzácný typ a znám to jen z časopisů. Normální Octavie a v ní byl motor z Felicie a třeba i upravený. Já se vyučil v tehdy jediném servisu Škoda v Brně (1972) a je legrační, že ty písty s deflektory sem v motorárně viděl a nevím proč, ale chlapi je na tom motoru upílovávali pilníkem do roviny s horními okraji válců...Zkrátka ve skladě měli zrovna jen tyto písty a oni snad měli obavy, že by do toho narážely ventily? Jinak z chytré knížky vím, že normální motor se od Felicie lišil kromě dvou karburátorů taky časováním vačkového hřídele. Běžná Octavie otevírala sací ventily 3°před HÚ a Felicie otevírala 8°před HÚ = takže ten motor byl lépe plněný směsí. Maximum měla Š120Raley, která otevírala 28°před HÚ podle časopisu Automobil! Tuhle Octavii s tou "vrtulí" před maskou chladiče sem měl jako první auto a měl sem ji doma na dvoře do šroubku rozmontovanou ...Poloosa mi praskla jen kilometr od baráku na rovině, tak sem ji dotlačil, a tu poloosu sem na ulici vyměňoval. Podle tvaru ulomení a podle chytrých knížek to byl únavový lom = na jedné straně špice a na druhé straně důlek dovnitř...Seřízení karburátorů? Nedělal bych z toho vědu. Bohatost směsi na volnoběh reguloval jediný šroubek. Tak je oba dotáhnu dovnitř na doraz, a pak je vytáčím ven oba stejně po půl otáčkách a nedělám z toho vědu! Je to jen a jen volnoběh a dál už všechno regulují trysky a jen *** na palici laborují s tryskama. Trysky sou daný z továrny a basta! Jo pokud mám jiný trysky, tak si můžu vyměňovat hlavní trysku podle barvy zapalovacích svíček. ALE oni do toho vrtají většinou jen hlupáci co si myslí, že jsou chytřejší než celá továrna! Můžu si vyleštit kanály v hlavě a perfektně slícovat kanály a sací a výfukový potrubí. Můžu si nechat snížit hlavu válců, ale dál už doma na koleni nemůžu víc. Ten základ = motor s písty je pořád stejný = na tom nic nezměním a leda můžu odmaštěné písty a válce natřít Molykem = MoS2 = sirník molybdeničitý, který difunduje do mezikrystalových vrstev kovu a zlepšuje mazací schopnosti a údajně brání zadření motoru, protože prý maže i při teplotách až 300°C = já to neměřil! Molyko používali u Wartburgů. Mazali s tím čepy na klikovém hřídeli a tajně a záhadně to používala továrna Zetor, odkud se to kradlo mezi lidi. U F3 s tím mazali válce motorů Wartburg okolo 1970 a ten jedec byl druhý v MR (Jar. Koval) ...
1. 5. 2021 19:01
Octavia TS
Na Octaviích jsem pracoval, byla to výborná auta. Pamětníci říkali, že ta dvanáctistovka dokázala ukroutit poloosy. Tak poloosy nebyly moc předimenzované ani u běžného provedení. Seřídit ty dva karburátory bylo umění. Měl jsem s nimi Felicii r. 1961 a seřizovalo se to podtlakovým měřákem s "plovákem" v měřícím skleněném válci.