Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Transporter 4Motion Rockton: Allroad pro těžkou práci

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Volkswagen uvádí na trh dalšího člena řady Transporter generace T5. Verze Rockton zvládne údajně i těžší terén.

Rockton vychází z varianty Kombi, má tedy prosklené dvě řady bočních oken, pouze třetí je zakrytá. Samozřejmostí je pohon všech kol 4Motion pomocí spojky Haldex s uzávěrkou diferenciálu na zadní nápravě. Podvozek byl převzat z varianty o celkové hmotnosti 3,2 t, tlumiče i zavěšení jsou tedy patřičně zesíleny a dimenzovány pro obtížnější provozní podmínky. Světlá výška se zvedla o 30 mm.

Motory jsou k dispozici dva. Slabší 2,0 TDI poskytuje 103 kW (140 k), silnější varianta téhož objemu pak 133 kW (180 k). Výkon obou přenáší šestistupňová přímo řazená převodovka. Oba motory splňují emisní normu Euro 5. Na palubě nalezneme například přídavné topení, či vzduchový filtr, který přijde vhod v prašném prostředí. Čalounění je z odolného materiálu. Zákazník může také zvolit balíčky výbav Expedition a Protection.

Expedition (pouze pro slabší motorizaci) nabízí zesílená šestnáctipalcová ocelová kola obutá do terénních pneumatik a změněné převody do terénu. Dvojice zadních samostatných sedadel je posuvná a vyjímatelná, nechybí integrované tříbodové bezpečností pásy. Třetí sedačka je pak za další příplatek.

Protection obsahuje kryty podvozkových částí od motoru po zadní nápravu a výfukový systém, multifunkční rozkládací stolek a ochrannou mříž oddělující prostor pro cestující od zavazadelníku. Tento paket stojí 3200 eur (zhruba 80 tisíc Kč). Vnitřní prostor jde dále vylepšovat balíčkem Business, možnosti individualizace jsou široké.

Ceny začínají na 34.545 eurech (864.000,- Kč), Expedition stojí od 42.490 eur (1,063 mil. Kč) výše. Všechny částky jsou ovšem bez daně. Němečtí lesníci, stavební firmy a horské služby, ale i ostatní klienti mohou novou verzi již objednávat.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)