Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abarth Punto Evo Esseesse: Tovární tuning ze 120 na 132 kW

David Bureš
Diskuze (0)
Kit Esseesse je možné pořídit i pro rok starý Abarth Punto Evo.

Abarth zahajuje prodej kitu Esseesse (fonetický přepis zkratky SS – Super Sport) pro Fiat Punto Evo, který zvýší výkon tohoto italského hatchbacku na 132 kW (180 k). Abarth Punto Evo Esseesse se světu poprvé představil na loňském pařížském autosalonu.

Výkon přeplňované benzinového motoru 1,4 16V Turbo MultiAir je zmíněných 132 kW (180 k) v 5750 min-1, podle informací z loňského autosalonu Paříži leží vrchol točivého momentu 270 Nm v 3000 min-1.

Abarth Punto Evo Esseesse díky vyššímu výkonu zrychlí z 0-100 km/h za 7,5 s, maximální rychlost vzrostla na 216 km/h. Abarth Punto Evo se 120 kW akceleruje z 0-100 km/h za 7,9 s a jede až rychlostí 213 km/h.

Za vyšším výkonem stojí přeprogramovaná řídicí jednotka a vzduchový filtr BMC, turbodmychadlo Garrett GT1446 s pevnou geometrií lopatek zůstalo zachováno. Automobil je dále vybaven systémem start-stop a ukazatelem optimálního řazení, převodovka je šestistupňová manuální. Podle Abarthu činí spotřeba vozu v kombinovaném cyklu 6,1 l/100 km.

O zastavení auta se starají kotoučové brzdy na všech kolech, přední jsou s vnitřním chlazením, ty zadní jsou vrtané. Přední třmeny pocházejí od firmy Brembo. Kvůli pružinám Abarth a tlumičům Koni FSD na všech kolech má Punto Evo Esseesse nižší světlou výšku.

Vzhled vozu se od výchozího Abarthu Punto Evo liší jen v detailech, hlavní novinkou jsou loga Esseesse a speciální 18palcová kola.

Kit Esseesse si mohou pořídit i zákazníci, v jejichž garáži už Abarth Punto Evo stojí. Podmínkou je, aby daný automobil nebyl starší než rok a neměl najeto více než 20 tisíc kilometrů. O instalaci kitu se postará oficiální servis Abarthu.

Jednotlivé díly budou dodávány zabalené uvnitř dřevěné bedny, kterou si budou moci vlastníci vozu ponechat jako netradiční doplněk.

Český zástupce značky si za Abarth Punto Evo účtuje 465.000,- Kč, cena za kit Esseesse činí 97.900,- Kč včetně DPH.

První vůz se štírem ve znaku byl zakladatelem značky Karlem Abarthem představen v roce 1951, jednalo se o model 204 Sport Spider. Abarth je od letošního roku společností Pitlane oficiálně zastoupen i v České republice. Pitlane je dceřinou firmou společnosti Scuderia Praha, která v Česku dále zastupuje značky Ferrari a Maserati.

David Bureš
Diskuze (0)