Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak se vyrábí policejní BMW

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Tradiční Motor Show v Essenu právě začíná a úpravce AC Schnitzer si pro ni přichystal lahůdku v podobě upraveného kupé mnichovské řady 4.

Stříbrný bavorák dostal v Cáchách modré pruhy a nápisy Polizei. Nejedná se však o novou zbraň mužů zákona pro německé dálnice, ale jen o koncept. I tak je však zajímavý. Jako základ pro vznik posloužila sériová verze BMW 428i. Oturbený benzinový čtyřválec v ní má dvoulitrový objem a 180 kW. Ale pozor, na autě jsou všude nápisy, které informují o převrtání na označení odpovídajícím 2,8 l. Výkon se tím pádem zvedl na 216 kW a točivý moment z původních 345 na 420 N.m.

Podvozek byl oproti sérii snížen o 25 mm a ještě je navíc nastavitelný. Nerezový výfuk má dvě dvojité chromované koncovky Evo Racing. Dvoudveřová policejní studie se chlubí i jinými nárazníky, vpředu najdeme lízátko, vzadu difuzor, na víku zavazadelníku decentní křidélko a na střeše další spoiler. Zaujmou také kovaná kola Type VIII z vlastního katalogu příslušenství o průměru 21 palců s pěti dvojitými paprsky. Jsou obutá do jihokorejských pneumatik Hankook, ostatně se tím nijak netají, protože tahle firma je jedním z hlavních sponzorů. Pláště Ventus S1evo mají rozměr 245/30 ZR 21. Dálnice u našich západních sousedů jsou naštěstí většinou rovné, na těch českých by kupátko určitě brzy doznalo újmy. Ale beztak je jen na dívání, aktivní služby se nedočká. Mimochodem, není kompletně lakované, polepy nesou logo známého Foliatecu.

Nesmíme zapomenout na zvukové a hlavně světelné výstražné znamení od Helly s označením RTK7, bez toho si policejní vůz jaksi nelze představit, že? Interiér kromě nezbytné výbavičky mužů v uniformách dostal i hliníkové pedály, opěrku levé nohy, řadicí páku a ruční brzdu a velurové koberečky, které budou jistě velmi praktické. ACS4 2.8i Coupe, jak zní oficiální označení auta, zrychluje z nuly na stovku za dosti působivých 5,7 s a z 80 na 180 km/h během 12,7 s. Maximálka ale zůstala na dvěstěpadesátce, pak zasáhne omezovač.

Tahle kreace slouží k propagaci iniciativy Tune It! Safe!, která existuje v Německu už nějaký ten pátek. Stojí za ní asociace úpravců aut VDAT, policie, ale i vláda, konkrétně spolkové ministerstvo dopravy. Bezpečnostní akce má nabádat milovníky tuningu a stylingu, aby své miláčky ladili (nebo nechávali ladit) s ohledem na bezpečnost. Všechny popsané doplňky kromě sirény jsou k mání u prodejců AC Schnitzeru a pochopitelně mají certifikát TÜV, bez patřičné homologace by celá iniciativa byla jaksi k ničemu.

Letošní Motor Show v Essenu se koná od 29. listopadu do 8. prosince. Nejvyšší čas vyrazit, byť z Prahy je to nějakých 700 km.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Avatar - 3_diamanty
1. 12. 2013 13:38
Re: sice tu nejde o policajny baworak
mi nieco hovor ;-) , brigadoval som vo Valeu este ked u nas v ke zacinali teda v case este ked neboli na sucasnom mieste pri letisku, z tolkych sucasti a roznych patvarov a kdejakych materialov akych sa sklada obycajny klasicky zamok na dvere by clovek ani neveril, je to cela veda, tie vylisky kdejake tiahla lanka sruby matice a to vsetko musi byt aj male kompaktne lahke kvalitne atd... cela veda saom som neveril, a nejde len o to vyrobit to ale cele aj zmontovat vymysliet zrealizovat, su to skutocne neuveritelne veci a pritom clovek to berie ako samozejmost , ved aj take pocitace lietadla a kdejake ine veci, vsetko je to neuveritalna veda okolo toho, klobuk dole ludstvu
Avatar - bigsoul
1. 12. 2013 13:07
Re: sice tu nejde o policajny baworak
Pracujem v automobilovom priemysle, ale nie priamo v automobilke, ale v dodávatelskej firme na centrálne zámky asi rok a tiež som netušil aká veda je vyrobiť zámok do auta.

Tiež su tam pekné stroje, ale na toto to nemá toto je ako z vesmirnej lode >:D
1. 12. 2013 10:51
Team Polizei
Když se řekne policejní BMW, vždycky si si vybavím tohle:
[odkaz]
Legenda :-)
Avatar - ericho33
1. 12. 2013 09:43
250?
250 je už slušná rýchlosť, ktorou sa prevezie len hŕstka vodičov a rozumiem aj obmedzeniu v sérii. Ale elektronicky obmedzená rýchlosť v policajnom aute??? Tak to mi príde ako zlý vtip 8-s
Avatar - 3_diamanty
1. 12. 2013 09:07
Re: sice tu nejde o policajny baworak
mam par takychto "naucnych" videi v zalohe v mailoch a odkazoch len cakam na vhodnu prilezitost ;-) a vcera sa mi jedna naskytla tak som tu toto video dal, som rad ze sa paci, ked bude vhodna prilezitost hodim dalsie

mna udivuje ta praca strojov a celkova mechanizacia a dokonalost celej tej robotizovanej prace okolo toho, vyzera to miestami ako nejaka vzbura strojov , brutalne ako to vsetko funguje, neskutocne namakana je dnes vyroba aut, clovek si povie boze ved to len nejako poskladas ale az na videu si uvedomi aky je to zlozity narocny a namakany cely ten proces vyroby a veci okolo toho.