Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AC Schnitzer v Ženevě 2010

Michal Fokt
Německý specialista na značku BMW zaměřil svou pozornost v Ženevě na vylepšení dost netypických „bavoráků“ – crossoveru 5GT a SUV X1.

AC Schnitzer BMW 5GT

Základem úprav AC Schnitzer se stalo BMW 530d Gran Turismo, pod jehož kapotou pracuje

přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 3,0 litru. Tato pohonná jednotka v sériovém provedení disponuje výkonem 245 koní (180 kW). U AC Schnitzer umí dostat z třílitrového turbodieselu stádo naftových vraníků, které může mít až 286 hlav (210 kW). Kromě zvýšení výkonu má úpravce pro motor BMW připraven i nový kryt a výfukový systém pro dosažení libozvučnějších tónů.

Pro podvozek Gran Turisma jsou k dispozici tužší sportovní pružiny, které mají přispět k zlepšení chování vozu. Standardní 18palcová kola mohou nahradit disky z široké nabídky AC Schnitzer ve velikostech od 19 do 22 palců. Karoserie je navíc vybavena spoilerem na přední nárazník, chromovanými průduchy kapoty motoru, nástavci prahů, difuzorem pod zadní nárazník a třídílným spoilerem na záď.

Interiér podle AC Schnitzer má ovladač pro i-Drive se vzhledem litého kola, hliníkové sportovní pedály a koberce do interiéru i zavazadlového prostoru s příslušnými logy.

AC Schnitzer BMW X1

AC Schnitzer ve Švýcarsku představil i kompletně upravené BMW X1 a na své si tak přijdou jak příznivci zvyšování výkonu, tak i fanoušci optického tuningu. V případě pohonných jednotek se úpravce zaměřil na vznětové agregáty, zatímco pro benzinový šestiválec xDrive 28i připravuje prozatím jen nový zadní sportovní tlumič výfuku.

Větší stádo koní pod kapotou si budou moci dopřát pouze majitelé naftových verzí. Pro model xDrive 23d, jehož dvoulitrový turbodiesel má v sérii výkon 150 kW, je připraveno zvýšení na 177 kW. V případě modelů s označením 20d a 18d nabízí AC Schnitzer stejné možnosti zvyšování výkonu pro verze xDrive i sDrive. U 20d je možné zvýšit výkon ze 130 kW na 155 kW, v případě verze 18d se může výkon zvýšit ze 105 kW na 126 kW.

Pro podvozek BMW X1 je připravena nová sada odpružení, která má zajistit kompromis mezi sportovním a komfortním naladěním podvozku. K zvýšení tuhosti karoserie má přispět hliníková rozpěra mezi přední tlumiče. Nejen na jízdní vlastnosti, ale i na vzhled mají vliv nová litá kola. AC Schnitzer nabízí pro X1 několik druhů, v rozměrech 18, 19 a 20 palců.

Pro karoserii kompaktního SUV jsou připraveny nové díly, které mají mít kromě estetické funkce i vliv na zlepšení aerodynamických vlastností BMW. Spoiler na předním nárazníku, nový díl s difuzorem pod zadní nárazník a střešní spoiler mají přispět k zvýšení aerodynamického přítlaku ve vyšších rychlostech. Funkční výdechy na kapotě se mají postarat o lepší odvod teplého vzduchu z motorového prostoru.

AC Schnitzer nezapomněl ani na interiér, pro nějž jsou připraveny dekorativní prvky z karbonu a hliníku. Nabídka úprav obsahuje i hliníkové pedály, koženou nebo hliníkovou hlavici řadící páky i ruční brzdy a nový ovladač systému i-Drive s designem kola.


Michal Fokt